Izvor: Blic, 08.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strah za povratak 'Diskaverija'

Strah za povratak 'Diskaverija'

Pri brzini od skoro 29.000 kilometara na čas zbog čega će temperatura na oplati porasti do neverovatnih 1.650 stepeni Celzijusa, šatl 'Diskaveri' će u jutarnjim satima ući u Zemljinu atmosferu. Sletanje 'Diskaverija' sa sedmočlanom misijom očekuje se u 8.47 sati na Svemirski centar 'Kenedi' na Floridi.

Povratak šatla poslednji je ispit za posadu koja je 13 dana provela u svemiru, a u Američkoj svemirskoj agenciji (NASA) veruju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se neće ponoviti nesreća iz februara 2003. kada je poginulo svih sedam članova posade šatla 'Kolumbija'.

Kapetan 'Diskaverija' Ejlin Kolins obavila je poslednju proveru šatla pre otpočinjanja rizične procedure sletanja. Svi sistemi su bili ispravni i ona je uverena da će sletanje proteći bez problema:

'Letelica je apsolutno u ispravnom stanju. Uverena sam da će ulazak u atmosferu biti bez problema i da ćemo sigurno sleteti. Mnogo sam razmišljala o Kolumbiji', rekla je ona. Šatl mora da uđe u atmosferu pod uglom od 40 stepeni a, ako je ugao manji, može mu se desiti da bude vraćen u svemir, kao parče pljosnatog kamena kada se odbije od površinu vode. Ako je ugao preveliki opterećenje je ogromno i došlo bi do pregrevanja.

A. P.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.