Stanje na frontu u Novorusiji

Izvor: Vostok.rs, 02.Feb.2015, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanje na frontu u Novorusiji

02.02.2015. -

 Kijevske snage su izgubile nove pozicije oko Debaljceva.

Drugi čovek u vojnom vrhu Donjecke Republike, Eduard Basurin, objavio je da su odredi DNR preuzeli kontrolu nad 13 naselja oko tog grada. Dodao je da su kijevske snage pokušale ponovo da se probiju iz obruča prema Artjomovsku i da se borbe vode na nekoliko mesta na periferiji.

Osvrnuvši se na upravo završene borbe u Ugljegorsku, Basurin je ukazao da je u tom gradu – od paljbe sopstvene >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << artiljerije – poginulo više kijevskih vojnika.

Basurin je saopštio da su kijevske snage i nacionalna garda za poslednjih 16 dana imale 1.569 poginulih (za protekla 24 sata – 57) i da su izgubile više od 130 tenkova, 110 oklopnih transportera, 80 topova i minobacača.

Prema njegovim rečima kijevske snage su od prošle noći 117 puta granatirale i raketirale gradove i naselja DNR.

Zatvaranje obruča oko Debaljceva potvrdio je i predsednik Luganske Republike Igor Plotnjickij:

„Bio sam na frontu. U tim trenucima me od predsednika Donjecke Republike, Zaharčenka, nije delilo baš mnogo kilometara. On je bio u Ugljegorsku, a ja sam bio sa druge strane Debaljceva. Mi ćemo se brzo sresti i stegnuti jedan drugom ruku. Međutim, ne želimo da se Debaljcevo oslobađa po svaku cenu, već – sa što manjim gubicima. Zato i nije bitno da li ćemo Debaljcevo osloboditi dan pre ili dan posle. Najvažnije je da su opkoljeni kijevski vojnici sve već shvatili. Zato im i ja poručujem da ratuju sa pogrešnim, da treba da idu svojim kućama, u svoje gradove u Ukrajini jer su tamo njihovi neprijatelji”.

Kijevske snage su u borbama za Ugljegorsk – kako se tvrdi u Donjecku – imale oko 300 poginulih i ranjenih.

Vojni vrh DNR objavio je da su kijevske snage prilikom najnovijeg bombardovanja Gorlovke koristile američke granate. Jedna od njih je pogodila Katedralnu crkvu u tom gradu.

Precizirao je da se radi o projektilu od 155 mm koji je bio ispaljen iz američkog artiljerijskog sistema M109 A1 koji koriste i druge zemlje članice NATO. Takvi projektili naprosto „buše zidove” ili eksplodiraju u unutrašnjosti gađanih objekata.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Izvor: fakti.org    

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Armije Donjecke i Luganske Republike se spojile kod Debaljceva

Izvor: Vostok.rs, 03.Feb.2015, 10:27

03.02.2015. -..Počinje neizvesnost za kijevske snage u „debaljcevskom kotlu“ sa krajnjim ishodom koji za Kijev i kijevske snage može imati mnogo nepvoljnije i dalekosežnije posledice nego poznati „ilovajski kotao“...Armije Donjecke i Luganske Republike konačno su se srele kod Debaljceva....

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.