Izvor: B92, 06.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta STO očekuje od G8?

Ženeva -- Svetska trgovinska organizacija (STO) saopštila je da na sastanku vodećih svetskih političara očekuje bolje rezultate nego prošle godine.

Generalni direktor STO Paskal Lami, koji u svojstvu gosta učestvuje na samitu, izjavio je da će učesnicima skupa preneti "jaku poruku" tokom rasprave o potrebi bržeg oživljavanja globalnih pregovora o trgovini koji su praktično zamrznuti od jula prošle godine. Lami je rekao da će od lidera "osmorke" zahtevati da obećaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "aktivnu podršku" u naporima za postizanje novog globalnog sporazuma.

Sličan zahtev Lami je preneo i na prošlogodišnjem samitu G8 u Sankt Peterburgu. Tada su lideri G8 zatražili od Lamija da se hitno pripremi predlog smanjenja subvencija za poljoprivredne proizvode i zaštitnih carina na industrijsku robu.

Nedelju dana posle skupa u Sankt Peterburgu globalni trgovinski pregovori u Ženevi su, međutim, propali zbog nepomirljivih razlika u stavovima između predstavnika SAD, Evropske unije, Australije, Brazila, Indije i Japana.

Uprkos svim naporima Lamija, kao i vodećih svetskih političara ukljčujući američkog predsednika Džordža Buša i lidere drugih vodećih članica STO, globalni trgovinski pregovori proteklih 11 meseci nisu prakično pokrenuti "s mrtve tačke".

Lami je u tom periodu više puta tražio da se hitno usvoji nov globalni sporazum o trgovini, između ostalog i zbog toga da bi Buš mogao do 30. juna da ga pošalje u Kongres na usvajanje po pojednostavljenoj proceduri.

Sada je taj cilj, kako naglašavaju poznavaoci prilika, praktično neostvarljiv jer Buš posle isteka navedenog roka neće više moći po sistemu "brze pruge" da zahteva od Kongresa izjašnjavanje o novom sporazumu o trgovini po principu "da" ili "ne", već će cela procedura, ako do nje i dođe u vreme dok traje mandat sadašnjeg predsednika SAD, biti mnogo složenija i duža.

Lami se ove sedmice ponovo založio za ubrzanje trgovinskih pregovora, ocenivši da bi u tom slučaju ceo posao mogao da se završi do decembra, tri godine kasnije nego što je prvobitno planirano.

Ako se propusti i ta prilika, ceo posao oko globalnih trgovinskih pregovora, koji se još nazivaju i Doha runda, biće produžen do kraja ove decenije, upozoravaju eksperti STO.

"Moramo da na to pitanje uporno skrećemo pažnju narednih nekoliko sedmica", poručio je Lami lidrima G8, uz opasku da je vreme za postizanje dogovora u okviru Doha runde globalnih trgovinskih pregovora vrlo ograničeno.

Komesar EU za trgovinu Piter Mendelson je takođe uputio sličnu poruku "osmorki", ukazujući na značaj brzog obnavljanja i uspešnog završetka globalnih trgovinskih pregovora.

"Naredne sedmice će pokazati da li možemo uspešno da okončamo Doha rundu do kraja ove godine", rekao je Mendelson.

Prvi susret glavnih trgovinskih sila članica STO posle samita G8 treba da se održi 19. juna u Potsdamu, u blizini Berlina. Tog dana trebalo bi da se sastanu predstavnici SAD, EU, Brazila i Indije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.