Spreman državni udar u Turskoj

Izvor: Vesti-online.com, 18.Mar.2010, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spreman državni udar u Turskoj

Turska policija uhapsila je danas oko 20 osoba, među kojima su aktivni i penzionisani oficiri, zbog povezanosti sa navodnim planiranjem državnog udara, javila je državna novinska agencija "Anadolija“.

Hapšenja su izvršena u osam gradova, a operacija je i dalje u toku, prenela je agencija Rojters.

Operacija je deo istrage o mreži "Ergenekon", pobunjeničkoj grupi ekstremne desnice koja je, prema tvrdnjama tužilaca, planirala da zbaci vladu premijera Redžepa Tajipa >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Erdogana 2003. godine.

Zbog sumnje da su povezani sa tom mrežom do sada je pritvoreno više od 200 osoba, među kojima su penzionisani generali turske vojske, advokati i novinari.

Tokom poslednjih nekoliko sedmica uhapšeno je više desetina pripadnika turske vojske, optuženih za zaveru protiv proislamske vlade i planiranje napada na nemuslimane, čime bi stvorili uslove za preuzimanje vlasti.

Turska vojska, koja sebe smatra čuvarem svetovnog poretka u državi, zbacila je četiri vlade od 1960. godine, ali je njena moć oslabila poslednjih godina usled sprovođenja demokratskih reformi i nastojanja da se vojska podvede pod civilnu kontrolu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.