Izvor: B92, 07.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporna akcija Francuske u Ruandi

Kigali -- Predsednik Ruande Pol Kagame optužio Francuze da su hteli da ubiju građane Ruande tokom vojno-humanitarne operacije "Tirkiz".

Ta operacija započeta je tokom masakra u Ruandi u proleće 1994. "Francuzi nisu došli da spasu građane Ruande, oni su došli da ih ubiju", rekao je Kagame u Murambiju na jugu Ruande gde se nalazila takozvana tirkiz zona.

Ruanda danas obeležava 13. godišnjicu genocida u Ruandi kada je, prema procenama UN, ubijeno 800.000 ljudi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"To nije trač, to je istina", dodao je Kagame.

U jeku genocida, Francuska je u Ruandi pokrenula vojno-humanitarnu operaciju "Tirkiz" koja je meta žestokih kritika Patriotskog fronta Ruande koji čine Tutsi pobunjenici koji su danas na vlasti.

Operacija je trajala dva meseca, od kraja juna do kraja avgusta 1994. godine. Francuzi tvrde da je ona spasila brojne živote, dok je međunarodna zajednica pasivno gledala pokolj.

Patriotski front, međutim, tvrdi da je misija dozvolila brojnim Hutima koji su učestvovali u genocidu da pobegnu u susedni Zair (Kongo).

U genocidu koji je počeo 6. aprila 1994. i koji se završio krajem jula, ubijeno je 800.000 ljudi, uglavnom Tutsija i umerenih Huta. Kagame je u to vreme bio vođa pobunjeničkog Patriotskog fronta Ruande.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.