Spasite planetu dok ne bude kasno

Izvor: B92, 02.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Spasite planetu dok ne bude kasno"

Papa Benedikt XVI

Rim -- Papa Benedikt XVI poručio da svetski lideri moraju da donesu hrabre odluke radi zaštite planete "pre nego što bude kasno".

"Hrabre odluke koje mogu da obnove snažan savez između čoveka i zemlje, moraju da budu donete pre nego što bude kasno", rekao je papa tokom mise na prvom "ekološkom" skupu katoličke omladine u blizini grada Loreto na jadranskoj obali.

Više od 300.000, većinom mladih ljudi, provelo je noć u šatorima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a organizator dvodnevnog skupa, koji je počeo u subotu, saopštio je da im se danas pridružilo još 200.000 ljudi, preneo je Rojters.

"Novim generacijama biće poverena budućnost planete, na kojoj su vidljivi jasni znaci razvoja koji nije uvek štitio osetljivu prirodnu ravnotežu", rekao je papa, obraćajući se okupljenima.

On je pozvao mlade da budu kritični prema porukama koje im stižu putem masmedija, a koje promovišu materijalizam, konzumerizam i prolazna zatovoljstva.

Učesnici skupa nosili su ruksake od biorazgradivog materijala, otpad su odlagali u vreće, sprecijalno obeležene, radi lakše reciklaže, dok su obroci služeni na biorazgradivim tanjirima.

Desetine hiljada molitvenika za današnju misu štampano je na recikliranom papiru, a izvestan broj stabala biće zasađen kako bi se kompenzovala emisija ugljen-dioksida tokom ovog događaja, navela je britanska agencija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.