Španski aerodromi otvoreni

Izvor: B92, 11.Maj.2010, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španski aerodromi otvoreni

Madrid -- Neki od španskih aerodroma, koji su bili zatvoreni zbog vulkanskog pepela sa Islanda, ponovo su otvoreni večeras pošto je oblak pepela otišao na sever.

Aerodromi na Kanarskim ostrvima i u Badahosu ponovo su otvoreni posle privremenog zatvaranja, ali su aerodromi u La Palmi, Sevilji i Heresu i dalje zatvoreni. Pet aerodroma u Maroku, Kazablanka, Rabat-Sale, Tanger, Tetuan i Esauira, zatvoreni su kako bi se garantovo maksimalan nivo sigurnosti za putnike, saopštili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su marokanski zvaničnici zaduženi za civilni saobraćaj.

Marokanski aerodromi nisu bili pogođeni prošlog meseca, kada je 14. aprila erupcija vulkana Eijafjalajokul dovela do višednevnog zatvaranja vazdušnog saobraćaja u Evropi.

Zatvoren je i deo vazdušnog prostora izand Turske, a i dalje su na snazi zone zabranjenog leta na određenim visinama iznad Španije, Portugala i Maroka.

Evropska agencija za regulaciju aviosaobraćaja Evrokontrol upozorila je da bi veća koncentracija pepela mogla da krene u severoistočnom pravcu preko Pirinijeskog poluostrva i jugoistočne Francuske.

Međutim, pepeo se nalazi na velikoj visini i ne očekuje se da će zatvoriti aerodrome.

Avioni na prekookeanskim letovima i dalje kasne zbog toga što menjaju putanje da bi zaobišli pepeo, javile su agencije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.