Seul testirao balističke rakete

Izvor: RTS, 03.Jun.2015, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seul testirao balističke rakete

Južna Koreja ispalila je dve balističke rakete kao odgovor na ekspanziju nuklearnog oružja i program balističkih raketa Pjongjanga.
Ispaljene rakete sposobne su da pogode bilo koji deo Severne Koreje, navodi Tanjug.

Raketnoj probi je, što je sasvim neuobičajeno, prisustvovala i predsednica Južne Koreje Park Geun Hje, saopštilo je ministarstvo odbrane te zemlje.
"Vojska je izvršila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << probu dva projektila dugog dometa domaće izrade, a koji mogu da pogode bilo koji cilj u Severnoj Koreji", rekao je za AFP neimenovani južnokorejski zvaničnik.
Današnja raketna proba usledila je mesec dana nakon što je Severna Koreja objavila da je uspešno lansirala balističku raketu sa podmornice.
Pored toga, Pjongjang je nedavno objavio da je unapredio i nuklearnu bojevu glavu, a mnogi stručnjaci sumnjaju u te navode, ne sporeći da Severna Koreja radi na oba programa.
Ako je to tačno, to bi značilo da je Severna Koreja svoju nuklearnu gotovost podigla na viši nivo i da bi teoretski mogla da izvrši odmazdu u slučaju nuklearnog napada, prenosi AFP.
Raketa koju je Južna Koreja danas testirala, može da ponese bojevu glavu sa punjenjem na daljinu od 500 kilometara. Usavršena je na osnovu sporazuma sa SAD iz 2012. godine kojim Južna Koreja može skoro da ustrostruči domet svog sistema balisičkih raketa.
Južna Koreja je sličnu probu izvršila u aprilu prošle godine.
SAD u Južnoj Koreji imaju 28.500 stacioniranih vojnika i garantuju domaćinu nuklearni "kišobran" u slučaju bilo kakvog atomskog napada.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.