Izvor: B92, 03.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak Putin-Širak-Šreder

Kalinjingrad -- Predsednik Rusije danas se sastao s predsednikom Francuske i kancelarom Nemačke.

Vladimir Putin, Žak Širak i Gerhard Šreder sastali su se u Kalinjingradu, ruskoj enklavi na obali Baltičkog mora, između Poljske i Litvanije, a koja danas proslavlja 750 godina osnivanja. Istovremeno, dok Poljska i Litvanija kritikuju Moskvu što nisu pozvane na proslavu godišnjice, međunarodni komentatori smatraju da je reč o namernom diplomatskom odbacivanju.

Teritoriju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kalinjingrada osnovali su vitezovi teutonskog reda 1255. i bila je glavni grad bivše nemačke provincije Istočna Pruska. Nemačka populacija Kenigsberga izbačena je posle Drugog svetskog rata i grad i oblast su nazvani Kalinjingrad. Sovjetske snage anektirale su teritoriju 1945, ali je s propašću Sovjetskog Saveza Kalinjingrad odvojen od Rusije.

Saglasnost o reformi UN

Vladimir Putin je posle razgovora sa Žakom Širakom i Gerhardom Šrederom izjavio da su tri zemlje principijelno saglasne o reformi Ujedinjenih nacija i Saveta bezbednosti. Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Svetlogorsku Putin je rekao da je to bila strateška tema današnjeg susreta.

"Reforma UN u celini treba da dovede do veće efikasnosti i autoriteta te univerzalne organizacije, da ojača njeno jedinstvo i poveća sposobnost reagovanja UN na nove izazove i pretnje", kaže Putin i dodaje da će se Rusija saglasiti sa svakom razumnom varijantom koja dobije podršku što većeg broja država.

Širak je potvrdio da je Francuska spremna da podrži Nemačku kao kandidata za stalnog člana Saveta bezbednosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.