Izvor: B92, 10.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarkozijeva stranka ima većinu

Pariz -- Stranka francuskog predsednika Nikole osvojila je većinu glasova u današnjem prvom krugu parlamentarnih izbora.

Kako javljaju agencije, Unija za narodni pokret i njegovi saveznici osvojili su između 45,6 i 46,4 odsto glasova i očekuje se da će dobiti od 360 do 470 u parlamentu, od ukupno 557 poslaničkih mesta, posle drugog kruga izbora 17. juna, prve su prognoze raznih instituta po zatvaranju birališta.

Opoziciona Socijalistička partija bi, prema istim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prognozama, trebalo da dobije 120 do 170 mesta.

U dosadašnjem sazivu parlamenta UMP je imao 359, a socijalisti 149 poslanika.

Današnje izbore je obeležio i relativno slab odziv birača - 61 odsto.

UMP je bila najveći favorit na izborima.

Sarkozi je pre izbora izjavio da bez većine UMP-a u parlamentu ne može da ostvari sve što je obećao, pre svega smanjenje poreza i reformu u oblasti socijalne politike, kako bi se smanjila stopa nezaposlenosti u Francuskoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.