Sarkozi protiv medija

Izvor: Vostok.rs, 23.Jan.2011, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarkozi protiv medija

23.01.2011. -

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi nije zadovoljan izveštavanjem medija o aferama koje su prošle godine uzdrmale njegov kabinet, pa je odlučio da se osveti novinarima tako što će na njih vršiti pritisak, prisluškivati ih i krasti im važne informacije, izvestio je nemački radio Dojče vele.

Sve je počelo optužbom da je Nikola Sarkozi pre stupanja na dužnost predsednika, primio mito od Lilijan Betankur, naslednice kompanije "Loreal".

Potom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je optužen i za aferu zbog trgovine oružjem sa Pakistanom 1994. godine, vredne oko 900 miliona evra.

Da bi progurali ugovor, francuski političari, među njima i Sarkozi, koji je tada bio ministar finansija, navodno su potplatili pakistanske političare.

Kada su promenom vlasti u Francuskoj 2005. godine, isplate prestale, Pakistanci su odlučili da bombarduju jedan konvoj, u kome je poginulo 11 francuskih državljana. Sve to otkrili su novinari istraživači, a jedan od njih je Žerar Dave iz dnevnika "Mond", prenosi nemački radio.

Dave tvrdi da je Sarkozi od tajnih službi tražio listing njegovog telefona da bi pronašao njegove izvore, od kojih je jedan kasnije dobio otkaz.

Ovaj novinar je rekao da se na čelu državne televizije nalazi Sarkozijev čovek, kao i da mu je nedavno ukraden lap top sa podacima s kim je i o čemu razgovarao.

Da situacija za novinare-istraživače u Francuskoj nije povoljna, potvrdili su i Reporteri bez granica, dok francuska vlada demantuje ove optužbe, osim ministra unutrašnjih poslova, koji je, kako tvrde francuski mediji, prosledio direktivu da se prekine sa prisluškivanjem novinara, prenosi Dojče vele.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.