Saradnja Rusije i Nemačke

Izvor: RTS, 16.Jul.2010, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja Rusije i Nemačke

Nemačka i Rusija sklopile su deset ugovora vrednih više milijardi evra i tako završile rusko-nemački forum u Jekaterinburgu. Najznačajniji sporazum od 2 milijarde evra, predviđa da nemačka korporacija "Simens", ruskim železnicama isporuči više od 200 novih vozova.

Tokom godišnjeg Rusko-nemačkog foruma u ruskom gradu Jekaterinburgu, sklopljeno je desetak ugovora između kompanija iz dve zemlje, vrednih više milijardi dolara.

Najveći je onaj, u vrednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 2,2 milijarde evra, kojim se nemačka korporacija "Simens" obavezuje da će "Ruskim železnicama" isporučiti više od 200 novih regionalnih vozova koji će saobraćati širom Rusije, prenela je agencija AP.

Čelnici "Simensa" su takođe najavili osnivanje zajedničkog preduzeća sa dva ruska partnera za proizvodnju eolskih turbina za potrebe Rusije, pošto ta zemlja radi na diversifikaciji energetskog sektora i smanjenju zavisnosti od nafte i gasa.

Pored toga, nemačka kompanija je dogovorila učešće u izgradnji kompleksa "Skolkovo", državnog projekta koji bi trebalo da bude ruski ekvivalent američkoj "Silicijumskoj dolini", a gradio bi se u predgrađu Moskve.

Nemačka je jedan od najvećih trgovinskih partnera Rusije, a obim trgovine između dve zemlje je u prvom tromesečju dostigao vrednost od 15 milijardi dolara.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je na Forumu pozvao nemačke firme da ulažu u ruske kompanije koje su prošlog meseca skinute sa liste strateških preduzeća, pa više nema ograničenja inostranih ulaganja u njih. Među takvim firmama su operateri aerodroma i najrazličitija postrojenja - od fabrika papira do proizvođača vagona.

Ruski predsednik je takođe pozvao Nemačku da podstakne Evropsku uniju, čija je članica, da ukine vize za ruske građane, ako Moskva učini isto za građane EU.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izrazila uverenje da će vize biti ukinute jednog dana.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je, na zajedničkoj konferenciji sa nemačkim kancelarom Angelom Merkel  da Iran treba da bude hrabar i započne punopravnu saradnju sa Međuanrodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) i međunarodnom zajednicom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sporazum Kine i Nemačke vredan milijarde dolara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2010

PEKING -..Kineske i nemačke kompanije su danas, za vreme posete nemačke kancelarke Angele Merkel Pekingu, potpisale sporazume vredne više milijardi dolara...Merkelova je u četvorodnevnu posetu Kini povela i rukovodioce velikih nemačkih korporacija, što naglašava jake poslovne veze između ta dva...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.