Izvor: B92, 24.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sahranjen Sapramurat Nijazov

Ašhabad -- Predsednik Turkmenistana Sapramurat Nijazov je sahranjen u mauzoleju u rodnom mestu Kipčak, u blizini Ašhabada.

Sahrani, koju je direktno prenosila turkmenistanska televizija, prisustvovalo je oko 40 stranih delegacija. Nijazov, koji je na čelu Turmkenistana bio 21 godinu, sahranjen je u mauzoleju od belog mermera i sa zlatnom kupolom, u kompleksu džamije "Duhovnost Turkmenbašija", koju je predsednik sagradio 2004. godine za oko 100 miliona dolara.

Posmrtni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostaci Turkmenbašija - Oca svih Turkmena, kako je sebe Nijazov nazivao, pre sahrane su bili izloženi u predsedničkoj palati u Ašhabadu.

Više desetina hiljada gradjana tiskali su se kako bi mogli da odaju poštu, a medju zvaničnicima koji su se oprostili od Nijazova bili su i pomočnik državnog sekretara SAD Ričard Bučer, ruski premijer Mihail Fradkov i ukrajinski premijer Viktor Janukovič.

Nijazov je preminuo 21. decembra u 66. godini. U Turkmenistanu je objavljena sedmodnevna žalost.

Za doživotnog predsednika izabran je 1999. godine, kada mu je parlament dodelio i titulu Turkmenbašija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.