SARKOZI NAGOVESTIO PRIZNANJE PALESTINE

Izvor: Kurir, 04.Maj.2011, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SARKOZI NAGOVESTIO PRIZNANJE PALESTINE

TEL AVIV - Francuski predsednik Nikola Sarkozi nagovestio je da bi Francuska mogla priznati nezavisnu palestinsku državu ove godine, ako se mirovni pregovori s Izraelom ne obnove do septembra.

"Ako mirovni proces bude još uvek mrtav u septembru, Francuska će se suočiti sa svojim odgovornostina na centralnom pitanju priznavanja palestinske države", naveo je Sarkozi u intervjuu za magazin "Ekspres", kako su preneli izraelski mediji.

Francuski predsednik je dodao da "stvari >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << valja dovesti do zaključka" pre septembra, kada se očekuje da Palestinci zatraže od Generalne skupštine UN da prizna njihovu državu na čitavoj Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

"Preduzećemo inicijativu pre leta, sa Evropljanima da obnovimo zajedno s Amerikancima, mirovni proces. Francuska želi da mirovni proces bude obnovljen pre teškog sastanka UN u septembru," kazao je Sarkozi.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu sastaće se sutra s Sarkozijem u Parizu da diskutuje o dogovoru za pomirenje rivalskih palestinskih frakcija Hamasa i Fataha koji on smatra udarom za mirovni proces.

Netanijahu će se danas sastati u Londonu sa britanskim kolegom Dejvidom Kameronom.

To je njegovo prvo putovanje u inostranstvo od kako je prošle nedelje objavljeno da su se umereniji Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i islamistički Hamas dogovorili da formiraju prelaznu vladu jedinstva do opštih izbora. Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg je u ponedeljak izjavio da njegova zemlja pozdravlja dogovor kojim se okončava neprijateljstvo dve palestinske frakcije.

Hamas, koji je silom preuzeo vlast u Gazi sredinom 2007. godine pobedivši snage lojalne Fatahu, poziva na uništenje Izraela u svojoj povelji iako za stvaranje palestinske države nudi dugotrajno primirje.

Izrael odbija da pregovora sa Hamasom i kao i SAD i EU smatra tu organizaciju terorističkom. Hamasovci odbijaju da odbace nasilje, priznaju Izrael i ranije mirovne sporazume s tom zemljom. Fatah je za razliku od Hamasa pregovarao sa Izraelom, ali su pregovori zapali u ćorsokak krajem septembra kada je ta zemlja odbila da produži moratorijum na izgradnju u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.