SAD podigle optužnicu protiv severnokorejskog programera

Izvor: VOA, 06.Sep.2018, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD podigle optužnicu protiv severnokorejskog programera

Tužioci u Sjedinjenim Državama podigli su optužnicu protiv severnokorejskog kompjuterskog programera zbog niza sajber napada proteklih godina, među kojima je i hakovanje kompanije Soni 2014. godine i Centralne banke u Bangladešu 2016. godine. Tužioci su identifikovali hakera kao Park Jin Hjoka, programera koji je radio za Čosun ekspo, kompaniju povezanu sa severnokorejskom vladom. Park i grupa neidentifikovanih hakera optuženi su da su bili deo "sveobuhvatne višegodišnje zavere" za izvođenje sajber napada i prevara na internetu, a da su operisali iz Severne Koreje, Kine i drugih zemalja. FBI je izdao poternicu za Parkom, dok je Sekretarijat za odbranu najavio sankcije protiv njega i kompanije Čosun ekspo.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

SAD podigle optužnicu protiv špijuna severnokorejske vlade zbog ransomwarea WannaCry i napada na Sony

Izvor: Informacija.rs, 07.Sep.2018, 10:54

Američko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv špijuna severnokorejske vlade zbog epidemije ransomwarea WannaCry 2017. i hakovanja kompanije Sony Pictures Entertainment 2014 godine. Kako tvrdi nekolicina vladinih zvaničnika koji su upoznati sa optužnicom, optuženi je Park Džin Haju, koji radi...

Nastavak na Informacija.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.