Izvor: B92, 08.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Iran i dalje pretnja

Manama -- Iran i dalje predstavlja pretnju za Sjedinjene Američke Države i za Bliski istok, izjavio američki ministar odbrane Robert Gejts.

U govoru na međunarodnoj konferenciji o bezbednosti u Manami Gejts je naznačio da Iran još ima kapacitet da obnovi svoj program naoružanja i da nastavlja sa obogaćivanjem uranijuma što je najvažnija komponenta razvoja atomskog oružja, javio je Rojters.

Gejts je takođe optužio Iran da aktivno podržava ustanike u Iraku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Avganistanu kao i islamističke grupe Hezbolah i Hamas i podvukao da iranski raketni program predstavlja ozbiljnu pretnju čitavom regionu.

"Gde god da se okrenete politika Irana stvara nestabilnost i haos ne mareći za strateške vrednosti ili za prolivanje krvi nedužnih - hrišćana, jevreja i muslimana", rekao je Gejts.

On je podvukao da nedavni izveštaj američke obaveštajne službe o iranskom nuklearnom programu ne isključuje mogućnost da Teheran ponovo otpočne izradu atomskog oružja iako Iran tvrdi da njegov nuklearni program ima samo miroljubivu svrhu.

Gejts je zaključio da je očito da Iran ostavlja otvorenu opciju i da može nastaviti program nuklearnog naoružanja u bilo kom trenutku ukoliko to već nije učinio.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.