Izvor: B92, 08.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski test balističkog projektila

Moskva -- Rusija izvršila probno ispaljivanje interkontinentalnih projektila s novom opremom koja može da probije antiraketni štit.

Balistički projektil "RS-12M Topolj", koji NATO naziva "Š-25 Srp", uspešno je lansiran u 15.43 časova iz Kaputsin Jara ka južnoj Rusiji,javila je ruska novinska agencija RIA "Novosti" citirajući portparola raketnih jedinica.

"Lansiranje je izvršeno s ciljem potvrdjivanja stabilnosti fundamentalnih letačkih i tehničkih karakteristika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ove klase projektila", rekao je portparol raketnih jedinica Aleksander Vovk.

On je rekao da je test deo isprobavanja nove opreme koja bi mogla da probije antiraketne štitove. Ruski generali kažu da Moskva radi na razvijanju oružja koje bi moglo probiti svaki štit koji SAD mogu da naprave.

Današnje lansiranje je izvedeno usred kontoroverzi o planu SAD da postave antiraketni štit u Poljskoj i Češkoj za koji predsednik Rusije Vladimir Putin kaže da ugrožava ruske interese.

Putin je prošle nedelje potpisao zakon kojim se suspenduje učešce Rusije u Sporazumu o konvencionalnim snagama u Evropi što omogućava razmeštanje jačih vojnih snaga bliže zapadnoj Evropi.

Projektil "Topolj" dužine 20,5 metara razvijen je 1985. godine s maksimalnim dometom od 10.000 kilometara i moze da nosi nuklearnu bojevu glavu od 550 kilotona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.