Izvor: B92, 14.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rus odavao tajne Kini?

Moskva -- Izvršni direktor ruske firme za svemirsku tehnologiju Igor Rešetin uhapšen zbog sumnje da je kineskoj firmi odavao državne tajne.

Federalna služba bezbednosti saopštava da je Rešetin optužen da je prodavao tehnologiju koja se može koristiti u vojne svrhe, a nije tražio dozvolu Vlade za takav ugovor, kako je zakonom predviđeno. FSB ne navodi u kakvoj vrsti tehnologije je reč ali dodaje da su još dva predstavnika firme uhapšena.

FSB je u poslednje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dve godine uhapsila nekoliko poznatih naučnika osumnjičenih za prodaju državnih tajni. Fizičar Valentin Danilov osuđen je 2004. jer je Kini prodao dokumenta koja sadrže državne tajne. Početkom 2005. nuklearni stručnjak Igor Sutijagin osuđen je da je prenosio tajne informacije jednoj britanskoj firmi. Oba naučnika su navela da su informacije bile pristupačne svima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.