Izvor: B92, 19.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reforma obaveštajnih službi u SAD

Vašington -- Pre nekoliko dana, Džordž Buš je potpisao zakon o reformi obaveštajnih službi, najvećoj nakon Drugog svetskog rata.

Zakon o reformi obaveštajnih službi prošao je dramatičan put u američkom Kongresu gde je naišao na dosta prepreka. Na njegovom usvajanju posebno su insistirale porodice žrtava 11. septembra 2001. koje smatraju da je nedostatak komunikacije između obaveštajnih službi onemogućio sprečavanje te tragedije.

Novi zakon treba da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sruši barijere između obaveštajnih agencija, ojača kontrolu granica i bezbednost na aerodromima, i formira nacionalni centar za borbu protiv terorizma koji će koordinisati aktivnosti na tom polju.

Jedan od najkontroverznijih aspekata zakona je ustanovljavanje pozicije šefa svih obaveštajnih službi, koji bi nadzirao CIA-u, FBI, i Agenciju za nacionalnu bezbednost (NSA) kao i još 12 drugih agencija. Još nije poznato koga će predsednik Buš imenovati na to mesto, ali se kao glavni kandidati pominju direktor CIA-e Porter Gos, šef Agencije za nacionalnu bezbednost Majkl Hejden i zamenik državnog serketara Ričard Armitidž.

Novim merama se između ostalog povećava broj pograničnih patrola, unapređuje pregled prtljaga na aerodromima iI uvode novi standardi u izdavanju vozačkih dozvola. Pristalice zakona čvrsto veruju da će on poboljšati sigurnost SAD i šanse da se osujeti potencijalni novi teroristički napad, te smatraju da je bilo krajnje vreme za promene u komplikovanoj mreži obaveštajnih službi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.