Izvor: B92, 07.Jul.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspada se austrijska vlada

Beč -- Narodna partija Austrije objavila je da želi raskine koaliciju sa Socijaldemokratskom partijom i da predlaže raspisivanje prevremenih izbora.

Kako je naveo vicekanerlar i lider narodnjaka Vilhelm Molterer, sa socijalistima "više nije moguće dobro raditi". "SPO se sada bavi još samo sobom", kritikovao je on na današnjoj konferenciji za novinare u Beču.

Molterer je najavio da će predsedništvo OVP na sutrašnjem zasedanju doneti odluku o predlogu za raspisivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prevremenih izbora.

Kao razlog za ovu odluku on je naveo krizu unutar koalicionog partnera - SPO."Ne mogu dopustiti da se kriza u SPO razvije u krizu Austrije", kazao je Molterer.

Prema njegovim rečima socijalisti su napustili zajednički put vlade, ukazujući pre svega na promenu politike SPO prema EU, pošto je ova stranka istakla da želi o svim budućim sporazumima unije da održi referendume.

Prevremeni izbori su jedini put, kazao je on, da se izađe iz ćorskokaka i nepodnošljive situacije po Austrijance.

Molterer je dalje naveo da je unutar SPO izbila borba za vodeće mesto u stranci, usled koje se koalicioni partner odlučio za napuštanje zajedničkog puta.

"SPO se blokirala u sopstvenoj krizi", objasnio je šef OVP. Molterer je naveo da OVP želi što ranije prevremene izbore, to jest već u septembru. Glavni kandidat OVP, kako je sam rekao, biće on.

Molterer je kazao da je o odluci OVP već informisao kancelara Alfreda Guzenbauera, vršioca dužnosti lidera SPO Vernera Fajmana i predsednik Austrije Hajnca Fišera, kao i da namerava zajedno sa SPO još ove nedelje da u parlamentu izglasa odluku o raspuštanju skupštine i raspisivanju izbora.

Inače od prevremenih izbora može jedino koristi da ima OVP, zbog čega SPO okleva.

U SPO nije jasno ni ko bi bio glavni kandidat na izborima, jer Guzenbauer smatra da on treba stranku da vodi u predizbornu kampanju, iako je nedavno smenjen sa funkcije lidera.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.