RAŠKA - SVETSKI TURISTIČKI HIT

Izvor: Kurir, 03.Maj.2010, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RAŠKA - SVETSKI TURISTIČKI HIT

Izgradnja skakaonice na Kopaoniku ili održavanje poznatih sportskih događaja bili bi najbolja reklama i mamac za turiste

RAŠKA - Ukoliko bi se na Kopaoniku izgradila skakaonica ili se održala neka trka za smučarski svetski kup - takvi sportski događaji bi bili najbolja reklama za ovaj deo Srbije i najbolji mamac za turiste, izjavio je Radenko Cvetić, predsednik opštine Raška.

Prema njegovom mišljenju, Raška uveliko koristi turističke potencijale, ali se turizam >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << na ovom prostoru može daleko više unaprediti.

Glavni turistički adut raščanske opštine je planina Kopaonik, čiji turistički centar je najposećeniji i najatraktivniji u Srbiji.

- Kopaonik u budućnosti treba da popravi letnju ponudu, a zimskom može biti zadovoljan - rekao je Radenko Cvetić.

Kopaonik nudi skijašima više desetina kilometara atraktivnih staza i moderan sistem žičara, koji može da preveze 24.000 turista na sat.

Podno Kopaonika je Jošanička banja, najtoplija banja u Evropi, čija temperatura iznosi 78 stepeni, a kao veliki potencijal turističkog razvoja rukovodstvo Raške vidi planinu Goliju, čije lepote turisti tek treba da otkriju na pravi način.

- Trebalo bi sistemski razviti Goliju i ponuditi je svetskom tržištu, jer ovu planinu je Unesko proglasio za rezervat biosfere. Odlične skijaške staze, mnoštvo biljaka koje se ne mogu naći nigde drugde, čist vazduh i lokalni specijaliteti jesu aduti koji će Goliju učiniti prestižnom turističkom destinacijom - uveren je Cvetić.

Novi Pazar, Raška i Ivanjica skupa su odradili dokumentaciju kojom žele da spreče neplansku izgradnju na Goliji i na taj način zaštite ovu planinu od stihijske i neplanske urbanizacije.

U raščanskoj opštini, koja se prostire na 666 kvadratnih kilometara, živi oko 30.000 ljudi. Turistički aduti Raške su manastiri Stara Pavlica iz 12. veka, Nova Pavlica iz 14. veka te Gradac i Končul iz 13. veka.

Freskno slikarstvo ovih manastira privlači pažnju slikara i istoričara umetnosti, manastiri su aktivni i primaju posetioce iz svih krajeva sveta.

Manastir Gradac uključen je u međunarodni program "Transromanika" i na taj način je prisutan u svetskoj turističkoj ponudi manastira.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.