Izvor: B92, 09.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ptičji grip teško do ljudi

Vašington -- Grupa istraživača iz Tehnološkog instituta u Masačusetsu otkrila mehanizme za prenos virusa H5N1, izazivača ptičjeg gripa, na ljude.

Za razliku od virusa, izazivača epidemija ljudskog gripa, koji lako prodiru u sluzokožu nosa i grla, virus H5N1 se za sada samo vezuje za receptore gornjeg respiratornog trakta, odakle teško prodire u organizam. Ukoliko taj virus bude mutirao tako da lakše prodire u organizam, moglo bi da dođe do njegovog prenošenja sa čoveka na čoveka i pojave pandemije.

Virus ptičjeg gripa je za pet godina, od kada se pojavio, usmrtio ukupno 216 osoba, dok je zaraženo njih 348, uglavnom dodirom sa obolelim životinjama, preneli su francuski mediji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.