Prva Kineskinja leti u svemir

Izvor: Vesti-online.com, 12.Mar.2012, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva Kineskinja leti u svemir

Kina će u okviru kosmičke posade "Šenzu 9" ovog leta po prvi put u svemir poslati i jednu ženu, objavili su kineski mediji.

"Tri astronauta naći će se u okviru posade kosmičkog broda "Šenzu 9", a trenutno se, zajedno sa muškarcima za ovu misiju, obučava nekoliko žena", izjavio je Niu Honguang, zamenik komandanta ovog programa.

On je dodao da se do poslednjeg trenutka neće znati ko će biti članovi posade, navodi agencija Sinhua. Tri pilota astronauta ručno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << će obaviti spajanje njihovog broda sa svemirskom stanicom "Tiangong-1" ("Nebeski palata"), koji je trenutno u Zemljinoj orbiti. Posle uspešnog kosmičkog spajanja oni će privremeno ostati na modulu "Tiangong-1", gde će obaviti naučne eksperimente.

Ovo je deo etapnog programa koji je veoma važan za nastavak i planiranja svemirske stanice druge generacije, koja bi oko 2020. godine značila permanentnu prisutnost kineskih astronauta u svemiru.

"Tiangong-1", prvi modul kineske svemirske stanice, lansiran je 29. septembra 2011. godine. Mesec dana kasnije, Kina je obavila prvo uspešno kosmičko pripajanje "Tiangong-1" i kosmičkog borda "Šenzu 8" bez ljudske posade.

Kina je time, uz SAD i Rusiju, treća zemlja koja je ovladala tehnologijom spajanja letelica u svemiru. Misija komsičkog broda "Šenzu 9" s ljudskom posadom ukazuje na pouzdanost tehničkih elemenata koji su ugrađeni.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.