Izvor: Politika, 04.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prst češkog premijera

Specijalno za "Politiku"

Prag, 3. februara – Jučerašnju sednicu Snjemovne (Donjeg doma češkog parlamenta) oživeo je premijer Mirek Topolanek. On je komunističkim poslanicima pokazao ispruženi srednji prst.

Bila je to spontana reakcija premijera, već na glasu zbog sličnih izliva, na ironičan aplauz opozicije, naročito komunističke, kada je u salu, u kojoj nije bio nijedan član vlade, on došao. Reagovao je ispruženim srednjim prstom, uz savijene >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ostale, na način na koji se u zapadnoj civilizaciji vulgarno "otpisuje" drugoj strani još iz antičkih vremena do danas

Komunistima pokazivanje srednjeg prsta Topolaneka nije promakao. Za govornicu se popeo predsednik njihovog poslaničkog kluba Pavel Kovačik da bi zatražio objašnjenje od premijera i zapretio mu disciplinskim postupkom. Topolanek se izvinio poslanicima, tvrdeći da prst nije bila namenjen komunistima. Za njim je na govornicu stupio ministar finansija Miroslav Kalousek i uz smeh "priznao" da je taj neverbalni znak bio "nažalost" upućen njemu i da njih dvojica često na taj način kontaktiraju.

Komunisti su, naravno, bili nezadovoljni ovakvim objašnjenjem. A socijaldemokratski poslanik Hana Organikova nije razumela o čemu se radi. Čak je i tražila da Topolanek ponovi gest i onda joj ga objasni. Tim je izazvala smeh koji je pao kao konačna zavesa na ovu predstavu u parlamentu.

Jedan sličan slučaj dogodio se nedavno na fudbalskom terenu. Bek "Sparte" Tomaš Ržepka pokazao je isti prst gledaocima, koji su mi zviždali i zato bio od Fudbalskog saveza kažnjen sa 80 hiljada kruna (oko 2.850 evra). A klub mu je poručio da će dobiti otkaz ako to učini još jednom. Na to se danas podseća u komentaru uglednih "Lidovih novina" i ukazuje da ako premijer ne bude primerno kažnjen, to će biti dokaz da je ovdašnji fudbal, pun, inače, vulgarnosti, lažiranja i kriminalaca, ipak. bolji od nacionalne politike.

Topolanek je za relativno kratko vreme otkad je mandatar, a potom i premijer, načinio u javnosti više ispada nego što učine svi drugi političari za godinu dana –počev od raznih vulgarnosti, preko trapavih i uvredljivih poređenja (najavio je "noć dugih noževa" u svojoj stranci, socijaldemokratska izborna obećanja je uporedio sa "laži o Aušvicu"...) do nekontrolisanih gestova kao što su plaženje jezika novinarima.

M. Lazarević

[objavljeno: 04.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.