Protesti u Jemenu

Izvor: Vostok.rs, 23.Jan.2011, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti u Jemenu

23.01.2011. - Hiljade građana Jemena demonstriralo

Podstaknuti protestima u Tunisu, hiljade građana Jemena demonstriralo je zahtevajući odlazak predsednika Alija Abdulaha Saleha, koji je na vlasti već 32 godine. Više od 50 demonstranata je privedeno, a nekoliko osoba je povređeno. Policija je upotrebila suzavac i oružje da bi razbila proteste.

Razlozi protesta u Jemenu - ekonomski problemi i korupcija u vlasti, slični su onima u Tunisu, gde su demonstranti zbacili >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << predsednika Zine al-Abidin Ben Alija.

"Gubi se, Ali. Pridruži se svom prijatelju Ben Aliju", poručili su demonstranti u Sani svom predsedniku, javio je AP.

Protesti su održani i u luci Aden, gde su demonstranti, pored ostavke predsednika, tražili i otcepljene južnog dela zemlje, a pripadnici policije su pucali na učesnike skupa i ranili četiri, a priveli 22 osobe.

Organizatori protesta u Sani najavili su nova okupljanja do ispunjenja zahteva.

S druge strane, predsednik Jemena je, od početka nereda u Tunisu, na nekoliko ključnih tačaka u prestonici i okolini naredio da se rasporede pripadnici policije za razbijanje demonstracija kako bi sprečio nemire. U međuvremenu, u sukobima policije za razbijanje demonstracija sa učesnicima antivladinih protesta u Alžiru, prema podacima vlade, povređeno je najmanje 19 osoba, dok opozicija tvrdi da je ranjeno više od 40 njenih pristalica.

Podstaknuti protestima u susednom Tunisu, pristalice alžirskog opozicionog Pokreta za kulturu i Demokratske stranke, noseći tuniske i alžirske zastave, pokušali su da organizuju demonstracije, tražeći poništavanje Zakona o zabrani javnog okupljanja.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.