Proslava Uskrsa u svetu

Izvor: RTS, 16.Apr.2017, 08:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslava Uskrsa u svetu

Pravoslavni i katolički vernici širom sveta danas su ujedinjeni u proslavi Uskrsa.
Uskrs je obeležen na najsvetijim mestima hrišćanstva u Jerusalimu i Vitlejemu. Veliki broj vernika iz raznih zemalja i oba kalendara okupio se u Crkvi Hristovog groba u Jerusalimu.

Službu je predvodio latinski patrijarh Jerusalima Pjerbatista >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Picabela. Prema hriščanskom učenju, Hrist je sahranjen i vaskrsnuo je na ovom mestu.
Hodočasnici u crkvi mogu da vide samo spoljašnji deo groba, gde je restauracija završena prošlog meseca. Svečano je bilo i u crkvi rođenja Hristovog u Vitlejemu.
U najvećem pravoslavnom hramu na svetu, Hramu Hrista spasitelja u Mosvi, patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, predvodio je ponoćnu liturgiju. Bogosluženje je pratilo više hiljada ljudi, među kojima ruski predsednik i premijer, Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev.
"Gospod dotakne svakog ko se na ovaj dan njegovog vaskrsenja sretne sa verom'', poručio je patrijarh Kiril.
Praznik u Egiptu u senci i strahu od napada. Koptski papa Teodosije Drugi predvodio je uskršnju službu u katedrali Sv. Marka u Aleksandriji, gde su egipatski hrišćani na ulazu prošli kroz stroge bezbednosne provere zbog nedavnih napada na dve koptske crkve u tom i gradu Tanti, u kojima je poginulo više od 45 osoba.
"Molimo se za mir u srcima i mislima", rekao je Teodosije Drugi, dok je policija kordonima blokirala puteve do katedrale.

Papa Franja predvodio je uskršnju misu pred desetinama hiljada vernika na trgu Svetog Petra u Vatikanu.
Papa je pozvao na okončanje "užasa i smrti" u Siriji na tradicionalnoj uskršnjoj misi u Vatikanu.
Izrazio je nadu da će žrtva Isusa Hrista možda pomoći da se civilnom stanvništvu u Siriji pruže udobnost i olakšanje. 

Brojni turisti, vernici i građani Rima, pohrlili su na trg ukrašen raznobojnim prolećnim cvećem, kako bi čuli tradicionalnu papinu uskršnju poruku "gradu i svetu" sa centralnog balkona Bazilike svetog Petra, prenosi agencija AP.
Na noćnoj svečanosti u Bazilici Svetog Petra papa Franja je osudio je svakodnevno "razapinjanje ljudskog dostojanstva" migranata, siromašnih i marginalizovanih, kroz nepravdu i korupciju.
U Parizu, proslavi Uskrsa u koptskoj pravoslavnoj crkvi prisustvovao je konzervativni predsednički kandidat Fransoa Fijon, u znak podrške egipatskim hrišćanima. 
U verskom parku u Buenos Ajresu organizovana je reinscenacija Isusove presude, raspeća u vaksrnuća. Postavka je privukla veliki broj posetilaca, a danas je preuzela versko obeležavanje Uskrsa za hiljade vernika koji su došli da ovde proslave najsvetiji dan hrišćanstva. 
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.