Pripreme za rat sa Iranom

Izvor: Glas javnosti, 22.Okt.2009, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripreme za rat sa Iranom

TEL AVIV - Izrael i SAD počeli su juče veliku vazduhoplovnu vojnu vežbu, što je izraelski radio označio pripremom za suočavanje sa Iranom. Vežbe će trajati dve nedelje, u njih je uključeno po oko 1.000 vojnika sa obe strane, a biće korišćeni presretači raketa na zemlji i brodovi tipa „ patriot“, „aegis“, „THAAD“ kao i izraelski balastički štit „erou II“, prenosi Rojters. Vežba će testirati odgovor na čitav niz dolazećih projektila.

Sedamnaest američkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << vojnih brodova doplovilo je u izraelske teritorijalne vode za tu vežbu i biće vidljivi sa obale Sredozemnog mora. Flota se sastoji od nosača raketa koje će ispaliti lažne projektile radi testiranja odbrane, a brodovi s radarima će biti deo vežbe. U njoj će učestvovati i vazduhoplovne snage. Radarske stanice su postavljene širom zemlje i aktiviraće se izraelski sistemi za detekciju raketa.

POLJSKA PRESLIŠAVA BAJDENA

VARŠAVA - Američki potpredsednik Džozef Bajden počeo je posetom Poljskoj evropsku turneju tokom koje će posetiti i Rumuniju i Češku, u nastojanju da umiri novu Evropu da ona i dalje ostaje za SAD važan partner.

- Kazali smo jasno da naše poboljšavanje odnosa sa Rusijom neće ići na teret srednje Evrope. Imamo jednostavni moto: ništa o vama bez vas - kazao je Bajden.

Poljski premijer Tusk želi da dobije potvrdu dogovora o tešnjoj vojnoj saradnji, a jedno od pitanja je i da li će od naredne godine Poljska dobiti jednu bateriju protivraketnog sistema „patriot“ i to u bojevoj verziji uz američke vojnike koji bi obučavali poljske. Kačinjski hoće da zna „šta se krije pod nazivom antiraketni štit, kada on može da počne da funkcioniše i da li će to biti opšti evropski sistem ili projekt SAD sa odabranim partnerima“.

Inače, poboljšanje odnosa sa Rusijom je jedan od glavnih Obaminih spoljnjopolitičkih ciljeva, jer mu je neophodna saradnja Moskve po pitanju Irana, Avganistana i drugih strateških problema.

JAPAN „ISPADA“  ZBOG PARA

SEUL - Vašington nikada neće tolerisati Severnu Koreju sa nuklearnim naoružanjem, koja je postala još smrtonosnija pretnja za region, izjavio je juče sekretar odbrane SAD Robert Gejts. On je u Seul doputovao iz Japana, gde je tražio da se ispoštuje Sporazumu iz 2006. koji predviđa premeštaj vazduhoplovne baze SAD iz centra Ginovana na manje nastanjenu periferiju grada Naha. Japan, međutim, želi da baza bude potpuno uklonjena sa Okinave. Ministar odbrane Tošimi Kitazava juče je čak izjavio da možda neće biti „finansijskih sredstava“ da se zaokruži japansko-američka raketna odbrana za zaštitu od regionalnih pretnji (Severne Koreje).

- Prva polovina plana raketne odbrane je završena, ali razmatramo šta da radimo s ostatkom - Kazao je Kitazava.

Izraelski mediji podsećaju da je Iran testirao dugometne rakete tipa „šahab 3“ prošlog meseca, pre prve runde pregovora sa zapadnim silama, što se smatra pokušajem da otkloni opasnost od napada na svoja nuklearna postrojenja. Teheran kaže da ta raketa ima domet 2.000 kilometara i može da dosegne Izrael i američke vojne baze. Iran je u maju testirao rakete srednjeg dometa koje navodno, takođe mogu da stignu do Izraela. Izraelska strana je u aprilu uspešno testirala „erou II“ antibalistički raketni sistem, koji bi trebalo da odgovori na povećanu iransku raketnu sposobnost.

Portparoli obeju strana tvrde da te vežbe, koje se izvode jednom u dve godine, nisu povezane sa događajima u svetu. Međutim, Radio Izrael je, pozivajući se na neimenovanog komandanta, naveo da služe „za pripremu za nuklearni Iran“. Izrael smatra Iran najvećom pretnjom po svoju egzistenciju i ne isključuje vojnu operaciju s ciljem da se zaustave navodne aspiracije Teherana da razvije atomsku bombu.

Međutim, neki analitičari smatraju da postoje taktička ograničenja za preventivni izraelski udar na Iran, uz oklevanje SAD da tako nešto podrži. Zbog toga bi Izrael morao da se usredsredi više na odbranu uz pomoć svog glavnog saveznika.   

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.