Premijer Malezije podneo ostavku

Izvor: Blic, Tanjug, 02.Apr.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer Malezije podneo ostavku

Malezijski premijer Abdulah Badavi podneo je danas ostavku i predao vlast svom zameniku Nadžibu Razaku, javljaju tamošnji mediji, prenose svetske agencije.



Abdulah Badavi

Abdulahova stranka, Ujedinjena malajska nacionalna organizacija (UMNO), koja je bila na vlasti od sticanja nezavisnosti Malezije 1957, na izborima prošle godine, drugi put u istoriji, nije uspela da obezbedi dvotrećinsku većinu u parlamentu, potrebnu za izmene ustava.

Partija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je osvojila 139 od 222 poslanička mesta, podsetila je britanska televizija BBC. Izborni rezultat je izazvao unutrašnje podele u partiji, a Abdulah se suočio s pozivima opozicije da se povuče sa mesta premijera, na kome je bio pet godina.

Abdulah će ostati upamćen po tome što je omogućio veće javne slobode od svog prethodnika Mahatira Muhameda. On, međutim, nije uspeo da ispuni obećanja o iskorenjavanju korupcije, reformi pravosuđa i jačanju policije i javnih službi.

Abdulah je prošle sedmice, na kongresu stranke, upozorio da će UNMO nestati s političke scene ako ne prestane da progoni disidente, zatvara političke protivnike i sprovodi diskriminaciju nad kineskom i indijskom manjinom u Maleziji. Nadžib, koji je početkom godine došao na čelo partije, najavio je da će se angažovati na ispunjavanju zahteva dveju manjinskih zajednica, nezadovoljnih zbog favorizovanja malajske većine.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Malezijski premijer podneo ostavku

Izvor: RTS, 02.Apr.2009

Premijer u Maleziji Abdulah Badavi podneo ostavku i predao vlast svom zameniku Nadžibu Razaku. Abdulah će ostati upamćen po tome što je omogućio veće javne slobode od svog prethodnika Mahatira Muhameda...Abdulah Badavi malezijski premijer podneo je ostavku i predao vlast svom zameniku Nadžibu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.