Izvor: B92, 12.Nov.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Sudana najavio primirje

Kairo -- Sudanski predsednik Omar Hasan al Bašir najavio je bezuslovni prekid vatre koji odmah stupa na snagu u provinciji Darfuru. Pobunjenici odbacili primirje.

Naime, najavljeno primirje odmah je odbacila glavna među pobunjeničkim grupama u toj oblasti, Pokret za pravdu i jednakost (JEM). Uspostavljanje primirja preporučio je Sudanski narodni forum koga čine predstavnici vlasti i opozicije. Pobunjeničke grupe aktivne u Darfuru bojkotovali su taj forum, javio je Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Predsednik Bašir je takođe najavio uspostavljanje efikasnog mehanizma koji će nadzirati obe strane u sukobu, kao i razoružavanje ekstremnih milicija, ali nije obećao oslobađanje političkih zatvorenika iz Darfura, što je Forum takođe preporučio.

Međutim zamenik glavnog komandanta JEM-a Sueliman Sandal, izjavio je britanskoj agenciji da JEM neće prestati da se bori sa vladinim snagama dok "se ne usvoji okvirni sporazum koji bi garantovao prava tog pokreta".

"Ne možemo da prihvatimo primirje za džabe", istakao je Sandal.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.