Izvor: B92, 10.Dec.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednje upozorenje Iranu

Njujork -- SAD, Velika Britanija i Francuska su upozorile Iran da će se suočiti sa novim sankcijama ako nastavi da ignoriše zahteve da obustavi sporni nuklearni program.

"Upućujemo poslednji poziv Islamskoj Republici Iran da odgovori na našu ponudu za pregovore. Ukoliko Iran to ne učini uskoro, Francuska će predložiti novu rezoluciju o uvođenju sankcija", izjavio je francuski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Žerar Aro na sednici Saveta bezbednosti UN-a posvećenoj Iranu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rusija se još nada da je diplomatsko rešenje moguće

Američka ambasadorka Suzan Rajs ponovila je stav SAD da bi Teheran mogao da se suoči sa novim sankcijama ukoliko nastavi da ne ispunjava obaveze, ali nije precizirala kada bi rad na rezoluciji, kojom bi se Iranu uvela četvrta runda sankcija, mogao da počne.

Britanski ambasador Mark Lajl Grant rekao je novinarima da će odluka o uvođenju novih sankcija Iranu biti zasnovana na proceni nuklearnog programa Teherana i njegovom odgovoru na ponudu međunarodne zajednice o ekonomskim i političkim podsticajima u zamenu za obustavljanje obogaćivanja uranijuma.

Grant je rekao da očekuje da će ta procena biti napravljena do kraja ove godine, preneo je Rojters.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Andrej Nesterenko izjavio je na konferenciji za novinare u Moskvi da Rusija ne teži uvođenju sankcija Iranu.

"Ovaj jezik sankcija nije naš jezik. To je već više puta rečeno", rekao je Nesterenko i dodao da Rusija, zajedno sa svojim partnerima, podržava "upotrebu diplomatskih i političkih metoda" u rešavanju problema.

Visoki zvaničnici SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Rusije i Kine mogli bi da se sastanu sledeće sedmice na razgovorima o iranskom nuklearnom programu, navela je britanska agencija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Novo upozorenje Zapada vlastima u Iranu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Dec.2009, 09:50

SAD, Velika Britanija i Francuska upozorile su da Iran rizikuje pooštravanje sankcija ukoliko odmah ne počne poštivati niz rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a koje se tiču nuklearnog programa. Ambasadori tih zemalja su na sastanku Vijeća sigurnosti izrazili razočaranje što Iran nije prihvatio...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.