Pomor ribe u Velikom bačkom kanalu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2019, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomor ribe u Velikom bačkom kanalu

Nakon nepuna dva meseca, nažalost u Velikom bačkom kanalu novo uginuće ribe. Ovaj put količina je veća, oko 500 kilograma ribe. Ribočuvarska služba, inspektori za ribarstvo su na terenu, prate situaciju kako uginuće ne bi bilo još veće, a prema prvim rezultatima uzrok je nedostatak kiseonika.

U noći između subote i nedelje ribočuvarska služba primetila je uginuće ribe na delu kanala DTD kod Srbobrana. Primećeno je i da se nepoznata supstanca kreće vodom iz smera >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kule, a najveće je oko mosta u Vrbasu.

"Odmah smo reagovali i obavestili sve nadležne službe i inspekcije došlo je do uzorkovanja vode, uzeti su uzorci uginule ribe i poslato je sve to u laboratoriju naučnog instituta za veterinarstvo Novi Sad", kaže Anica Dugalić, JVP "Vode Vojvodine".

Ribočuvarske kao i inspektori za ribarstvo su i dalje na terenu i rade na uklanjanju uginule ribe i veći deo je već uklonjen i trenutno se radi eracija, odnosno bućkanje vode kako bi se ta nepoznata supstanca razblažila.

"Preliminarne, nezvanične analize kažu da je ispod 0,5 kiseonika rastvorenog, znači uzrok uginuća je nedostatak kiseonika u vodi, ta nepoznata supstanca koje je u vodi nema specifičan miris pretpostavljamo da je organskog porekla ali sačekaćemo detaljnije analize", kaže Nemanja Ivanović, načelnik pokrajinske inspekcije za zaštitu prirode i ribljeg fonda.

Riba je i dalje u gornjoj zoni, vapi za vazduhom, dok na društvenim mrežama se apeluje na to da neki vape za profitom. Naime, u okolini Vrbasa zabeležena je prodaja ribe po niskim cenama, pa građani sumnjaju da se radi o uginuloj ribi.

Veterinarska inspekcija je na terenu i nisu zabeležili takav slučaj.

"Zamolila bih građane ako imaju bilo kakvo saznanje o prodaji mimo tržnica da nas izveste veterinarskainspekcijans@gmail.com i kako bi naši inspektori mogli da izađu na teren", kaže Olivera Ivkov, načelnica veterinarske inpekcije za Južnobački okrug.

Šta je dovelo do uginuća pokazaće rezultati analiza koji se očekuju u sredu.

Podsećamo na to da je po zakonu o zaštiti ribljeg fonda, ukoliko je za njega odgovorno pravno lice zaprećene kazne su od 500 hiljada do milion dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.