Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 15.Apr.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokušaj državnog udara

MADRID - Predsednik Moldavije Vladimir Voronjin optužio je grupu Srba i agente rumunske tajne službe za organizovanje nasilnih protesta u Kišinjevu, prenela je ruska agencija Itar-TASS.

Voronjin je, u intervjuu španskom dnevniku Pais, rekao da je u Kišinjevu registrovano devet ljudi iz Srbije, kao i nekoliko rumunskih agenata.

Pretnje hapšenjem

„Oni su želeli da iskoriste pogodan trenutak za pokretanje operacije koja bi bila neka vrsta ‘obojene revolucije’. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Događaji u Beogradu, Tbilisiju, Biškeku i Kijevu odvijali su se po istom scenariju“, izjavio je predsednik Moldavije.

„Svi događaji u Kišinjevu snimljeni su tako da možemo da identifikujemo one koji su napali policajce. Uhapsićemo ih i izvešćemo ih pred lice pravde“, dodao je on.

Moldavska opozicija je organizovala proteste posle objavljivanja rezultata parlamentarnih izbora, održanih 5. aprila, na kojima je pobedila vladajuća Komunistička partija. Ti rezultati su, prema tvrdnjama opozicije, lažirani.

Protesti su ekskalirali u utorak, kada su demonstranti upali u zgradu parlamenta i predsedničku rezidenciju, demolirali ih i zapalili. U sukobima demonstranata s policijom povređeno je najmanje 270 ljudi, a Voronjin je optužio opoziciju za pokušaj državnog udara.

Rumunske aspiracije

Voronjin je narednog dana optužio Rumuniju za mešanje u unutrašnje stvari Moldavije, pošto su neki rumunski državljani učestvovali u neredima u Kišinjevu, i naložio da se protera rumunski ambasador, kao i da se za Rumune uvedu vize.

On je, u intervjuu španskom listu, ocenio da je u demonstracijama učestvovalo svega dva do tri odsto građana Moldavije, kojima su opozicione političke partije, kako je rekao, „isprale mozak i navele ih da veruju da komunisti nisu sposobni da integrišu zemlju u Evropu, usvoje demokratske zakone i poštuju slobodu štampe“.

Prema njegovim rečima, prijem Rumunije u EU zakomplikovao je odnose dveju susednih zemalja „koje imaju zajedničku istoriju i isti jezik“.

„Rumunija još nije shvatila da je deo EU i da mora da poštuje pravila, nije spremna da se odrekne svojih ekspanzionističkih aspiracija i odbija da potpiše sporazum o granicama i bilateralnim odnosima s Moldavijom“, istakao je Voronjin.

I onda dok se narod na ulicama bunio za vise hleba, odvaja se grupica, upada u Skupstinu, pali glasacke listice, tako da se ne bi nikada moglo utvrditi ko je zaista pobedio na izborima. Ma ne, ne pricamo o Srbiji 5. oktobra 2000. Daleko bilo. Radi se o Moldovi marta 2009. Svaka slicnost je "slucajna".

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.