Pobeda Čaušeskuovih agenata

Izvor: Blic, 02.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobeda Čaušeskuovih agenata

Rumunska agencija koja ispituje arhive bivše tajne policije u komunističkoj Rumuniji možda će biti zabranjena posle presude Ustavnog suda Rumunije, koji je saopštio da su delovi zakona na osnovu kojih je formiran Nacionalni savet za proučavanje arhiva Sekuritatee (CNSAS) bili neustavni.



Stručnjaci kažu da to znači da bi sve presude agencije od njenog nastanka mogle biti poništene. CNSAS je, na primer, saopštio da su neke ključne javne ličnosti radile kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << doušnici Sekuritatee.

„Ukidanje te institucije onemogućava građanima uvid u njihove dosijee u tajnoj policiji i krši njihovo pravo da znaju ko su im bili mučitelji", izjavila je Klaudiju Sekasiju, članica rukovodstva CNSAS. „Kažu nam sada da je zakon neustavan osam godina posle usvajanja. To je nečuveno."

Ustavni sud je ovu presudu doneo po žalbi Dana Voikuleskua, bivšeg lidera male Konzervativne partije. CNSAS ga je 2006. proglasio doušnikom i u nižestepenom sudu on je izgubio spor kada se žalio na tu odluku. Predsednica Vrhovnog saveta sudija Lidija Barbulesku je izjavila za agenciju „Medijafaks" da su sve presude CNSAS od njegovog nastanka do današnjeg dana nevažeće. Po ustavu, parlament mora da usvoji nov zakon u skladu sa odlukom Ustavnog suda. Telo koje će zameniti CNSAS imaće sužena ovlašćenja.

Stotine hiljada doušnika

Sekuritatea je pravila dosijee o mnogim rumunskim građanima, i u tome joj je pomagalo na stotine hiljada doušnika. CNSAS je raskrinkao mnoge javne ličnosti - bivše ministre, novinare, sveštenike - kao pomagače Sekuritatee.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.