Izvor: B92, 19.Apr.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa posetio sinagogu

Beograd -- Poglavar Rimokatoličke crkve Benedikt XVI posetio je sinagogu u Njujorku. To je drugi put da je papa, koji je nekad bio član Hitlerove omladine, posetio jedno jevejsko svetilište.

Papu Benedikta je u sinagogi dočekao rabin Artur Šnajer, koji je preživeo holokaust. "Znam da je jevejska zajednica daje značajan doprinos u životu ovog grada i želeo bi da vas ohrabrim da nastavite da gradite mostove prijateljstva sa drugim etničkim i religijskim grupama u vašem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << susedstvu", rekao je papa.

Ovo je inače, treći zabeležena poseta jednog pape sinagogi.

Rabin se zahvalio papi na dolasku ističući da je poseta reafirmacija dobre volje i nastojanja u jačanju jevrejsko-katoličkih odnosa.

"U svojim životima nas obojica smo iskusili kakvu pustoš pravi rat i holokaust, šta nehumanost može da uradi ljudima, ali obojica smo takođe iskusili radost slobode", rekao je rabin Šnajer.

Papa je posle sinagoge posetio crkvu Svetog Jozefa, gde su ga dočekali oduševljeni vernici.

U nedelju će se papa obratiti vernicima na Jenki stadionu u Bronksu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.