Pančevo svira džez

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Nov.2015, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pančevo svira džez

Do 8. novembra Kulturni centar Pančevo biće domaćin vrhunskim internacionalnim džez muzičarima različitih generacija, umetničkih izraza i senzibiliteta.

Na otvaranju festivala nastupila je velika zvezda američke scene, vodeći svetski džez vokalista i dobitnik gremija Kurt Eling. U Pančevu je predstavio poslednji album, svoje izuzetne tehničke mogućnosti i raspon glasa od četiri oktave.

"Nastojim da se maksimalno posvetim onome što radim i dam lični pečat. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Imam mnogo lepih uspomena iz kojih su nastale dobre pesme. Hoću da doprinesem da to što radim bude drugačije, vredno, jedinstveno i da ima poentu", kazao je Kurt Elling.

Prve večeri nastupio je i novosadski sastav Majamisty triO koji prema mišljenju stručnjaka donosi nov autorski pristup na domaćoj džez sceni.

"Džez scena u Srbiji je sada jako moćna, puno je mojih kolega,novih bendova,novih kreativnih snaga", ocenjuje Maja Alvanović, pijanistkinja.

Drugo festivalsko veče posvećeno je savremenim džez tendencijama i nastupima američkih i britanskih sastava. Subota je rezervisana za domaće izvođače, a u nedelju, poslednje večeri festivala nastupiće muzičari sa višedecenijskim stažom i renomeom među ljubiteljima džeza.

Saksofonista Geri Barts koji je gostovao u Srbiji još 1971. godine u bendu legendarnog Majlsa Dejvisa i američka grupa Oregon.

Posetioci će imati priliku da u foajeu Kulturnog centra pogledaju i izložbu fotografija "Džez legende "

Osamnaesti Džez ferstival u Pančevu organizovan je uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, NIS-a, Ambasade Sjedinjenih američkih država i Italijanskog instituta za kulturu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.