Izvor: B92, 09.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pakistan: Pojačane mere bezbednosti

Islamabad -- Pakistan je pojačao mere bezbednosti na glavnim aerodromima posle izveštaja o mogućim terorističkim napadima.

Takve najave stižu dan pre povratka u zemlju bivšeg premijera Navaza Šarifa, saopštili su zvaničnici. Vlasti u Islamabadu su na glavnim aerodromima u zemlji proglasile najviši stepen opasnosti od mogućih terorističkih napada, saopštili su neimenovani zvaničnici pakistanske obaveštajne službe.

Ti zvaničnici nisu precizirali da li >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << služba poseduje konkretan izveštaj o mogućem napadu, već su naveli da nikakva javna okupljanja neće biti moguća u blizini aeorodroma, navela je američka novinska agencija Asošiejtid pres (AP).

Pojačane mere bezbednosti uvedene su nekoliko dana pošto je američka ambasada upozorila svoje građane da izbegavaju posećena javna mesta u Pakistanu, pošto je dobila "neodređenu informaciju koja se tiče terorističkih i mogućih samoubilačkih napada na američke interese i mesta koja posećuju građani sa Zapada u većim gradovima".

U međuvremenu, bivši premijer Šaraf namerava sutra iz Londona da doputuje u Islamabad, kako bi učestvovao u kampanji protiv predsednika Perveza Mušarafa, koji ga je u državnom udaru zbacio sa vlasti 1999. podsetio je AP.

Zvanični Islamabad je u subotu zatražio od Šarifa da ispuni obećanje i da se ne vraća u zemlju, podsećajući da je bivšem premijeru, koji je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog otmice i terorizma, dozvoljeno da ode u egzil, uz obećanje da se neće vratiti u zemlju narednih 10 godina.

Šarif, ipak, ne odustaje od namere da se vrati u domovinu i kandiduje se za poslanika u parlamentu.

Šarif je bio dva puta premijer Pakistana, od 1990. do 1993. i od 1997. do 1999, i nalazi se na čelu Pakistanske muslimanske lige, koja je na izborima 2002. godine osvojila 9.4 odsto glasova i dobila 14 predstavnika od 272 izabrana poslanika.

Analitičari smatraju da bi Šarifov povratak mogao da naškodi političkim pregovorima koje general Mušaraf vodi sa bivšom premijerkom, Benazir Buto koja, takođe, namerava da se iz izgnanstva vrati u Pakistan.

Butoova je po prvi put postala premijer 1988, ali je posle 20 meseci svrgnuta sa vlasti zbog optužbi za korupciju.

Ponovo je došla na čelo vlade 1993, ali je posle tri godine ponovo smenjena zbog nekoliko korupcionaških skandala.

Butoova je predsednik glavne levičarske opozicione partije u zemlji, Pakistanske narodne partije, koja važi za jednu od liberalnih partija u zemlji, koja se bori za prava žena, obespravljenih i siromašnih.

U senci najava vlasti da će Šarif biti uhapšen po povratku u zemlju, mediji prenose da je za bivšeg premijera već pripremljena VIP ćelija u tvrđavi iz 16. veka.

Šarif, pak, poručuje da će pre biti politički zatvorenik nego da izbegne "ključnu bitku sa diktaturom".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.