PALA VLADA U BEJRUTU

Izvor: Kurir, 13.Jan.2011, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PALA VLADA U BEJRUTU

BEJRUT - Libanska vlada jedinstva, formirana u novembru 2009. godine, pala je pošto je ostavke u sredu u Bejrutu podnelo 11 ministara iz Hezbolaha i njemu bliskih stranaka.

Povod je istraga ubistva bivšeg premijera Rafika Haririja 2005. godine koju vodi Specijalni tribunal UN za Liban, a očekuje se da će se na optužnici pojaviti imena članova Hezbolaha.

"Ova vlada je nesposobna da radi svoj posao i postala je teret za Libance. Dajemo priliku novoj vladi", rekao je ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << energetike Džibran Basil na konferenciji za novinare (na fotografiji).

Ostavka 11 ministara usledila je posle neuspeha diplomatske inicijative Sirije i Saudijske Arabije za smanjenje političke napetosti u Libanu. Basil je rekao da su ministri odlučili da podnesu ostavke pošto je premijer Saad Hariri, sin ubijenog Rafika Haririja, "podlegao stranom i američkom pritisku" i okrenuo leđa sirijsko-saudijskim naporima. Hariri je skratio je posetu Vašingtonu i zaputio se u Pariz gde će se sastati sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton rekla je u Dohi da se američke vlasti "pažljivo savetuju sa zainteresovanim stranama i zemljama kako bi se na najbolji način sačuvali suverenitet, stabilnost i nezavisnost Libana i potrebe libanskog naroda".

Hezbolah koji ima podršku Irana i Sirije, osudio je Tribunal kao "izraelski projekat" i apelovao na premijera da odbaci nalaze istrage i pre njihovog objavljivanja, ali je Hariri odbio da prekine saradnju sa Tribunalom. Generalni sekretar UN Ban Ki-mun je večeras pozvao na mir u Libanu, uz rešavanje krize pregovorima i uz poštovanje ustava i zakona, i ponovio podršku Tribunalu za Liban.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.