Osuđen za napad u Mumbaju

Izvor: B92, 03.Maj.2010, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuđen za napad u Mumbaju

Mumbaj -- Pakistanac Mohamed Adžmal Kasab osuđen je u Indiji zbog umešanosti u terorističke napade u Mumbaju 2008, u kojima je poginulo 166 ljudi.

Kasab (22) je jedini preživeli terorista i prvi koji je osuđen za napade u Mumbaju, a indijski sud ga je proglasio krivim za, između ostalog, vođenje rata protiv Indije, ubistvo i posedovanje eksploziva. Kazna će biti izrečena sutra, a tužilaštvo traži smrtnu kaznu, prenela je agencija Rojters.

Kasab, pripadnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pakistanske pobunjeničke grupe "Laškar-e-Taiba", ranjen je u sukobu sa policijom i uhapšen prve noći napada.

On je prvo negirao krivicu, zatim je priznao da je umešan, ali je kasnije tvrdio da mu je bilo namešteno.

U trodnevnim napadima širom Mumbaja, uključjući napade na železničku stanicu, dva luksuzna hotela i jevrejski centar, 10 Pakistanaca ubilo je najmanje 166 ljudi.

Indija je za umešanost u napadima optužila 38 osoba, od kojih većina živi u Pakistanu.

Dve osobe indijske nacionalnosti, optužene da su pripadnici grupe "Laškar-e-Taiba" i da su učestvovale u pripremama za napade, oslobođene su svih optužbi.

Pakistan je prošle godine podneo tužbe protiv sedam osoba zbog povezanosti sa napadima, uključujući Zaki-ur-Rehmana Lakvija, za koga se sumnja da je vođa grupe "Laškar-e-Taiba" i da je bio organizator napada u Mumbaju.

Nju Delhi je posle napada prekinuo mirovne pregovore sa Islamabadom, zahtevajući od pakistanskih vlasti da prvo savladaju pobunjenike koji deluju sa njihove teritorije.

Indijski i pakistanski premijeri sastali su se prošle sedmice u Butanu u cilju obnavljanja mirovnog procesa i normalizacije odnosa dve države.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.