Izvor: B92, 02.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobođeni taoci u Nigeriji

Lagos -- Pokret za emancipaciju delte Nigera (MEND) oslobodio je šest stranaca, otetih 1. maja.

Ta glavna pobunjenička grupa, aktivna na jugu Nigerije, bogatom naftom, proglasila je jednomesečni prekid napada kako bi vlada mogla da pripremi plan za dugoročan mir u delti. Svi oslobođeni taoci u Delta Nigera su radnici američkog naftnog giganta "Čivron" a među njima su četvorica italijanski i po jedan američki i hrvatski državljanin.

U saopštenju izdatom tim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povodom MEND navodi da oslobađanje kidnapovanih ne ukazuje na nameru pokreta da prekine sa otmicama, već na njegovu spremnost na dijalog sa vlastima.

Portparol te organizacije objavio je takođe, kako prenosi AP, da MEND mesec dana neće napadati naftna postrojenja u Delti Nigera kako bi novom predsedniku Umaru Jaraduu dao dovoljno vremena da pripremi "pozitivne i realne mere da bi bio uspostavljen pravedan mir u delti".

MEND traži da regionalne vlasti kontrolišu eksploataciju nafte u Delti Nigera, puštanje iz zatvora dva lokalna lidera i isplatu odšteta lokalnim selima zbog zagađenja životne sredine nastalog kao posledica eksploatacije nafte.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.