Okupiran Vol strit

Izvor: B92, 04.Okt.2011, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okupiran Vol strit

Njujork -- Demonstracije protiv berze i banaka u SAD sa Vol strita proširile se i na druge delove zemlje. Širom SAD demonstranti marširali na banke Federalnih rezervi.

Takođe, građani su se ulogorili u parkovima od Los Anđelesa do Portlanda, ljuti zbog klimave privrede i onoga što smatraju pohlepom banaka i kompanija.

Na Menhetnu stotine demonstranata maskirane kao "korporativni zombiji" i lica obojeih u belo pojavili se ispred Njujorške berze sa pregrštima lažnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novca.

U bankarskoj četvrti Čikaga demonstranti su udarali u bubnjeve, dok su u Bostonu, Sent Luisu i Kanzas Sitiju, Misuriju razapeli šatore i nosili transparente.

Hapšenje 700 demonstranata na Bruklinskom mostu u Njujorku prošlog vikenda je ogorčilo nezadovoljni deo Amerike - od koledža gde studenti brinu za izglede za zapošljavanje, do sredovečnih radnika koji su nedavno otpušteni.

Neki demonstranti kažu da im je blizak domaći ultrakonzervativni "Pokret čajanka", a drugi kažu da im je inspiracija "Arapsko proleće" koje je oborilo niz vladara na Bliskom istoku.

Protest pod nazivom "Zauzmimo Vol strit" je počeo 17. septembra sa nekoliko desetina demonstranata koji su pokušali da postave šatore ispred Njujorške berze.

Od tada, stotine su se ulogorile u obližnjem parku i sve su više organizovani, imaju medicinsku i pravnu pomoć i štampaju sopstvene novine: "Okupirani Vol strit džornal".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.