Obama vraća Olbrajtovu?

Izvor: Blic, 12.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama vraća Olbrajtovu?

Barak Obama, novoizabrani predsednik SAD, imenovao je bivšu državnu sekretarku Medlin Olbrajt da, uz bivšeg republikanskog kongresmena Džima Liča, bude njegov predstavnik na samitu 20 najrazvijenijih država sveta posvećenom finansijskoj krizi, koji se danas i sutra održava u Vašingtonu. On je zamolio bivšu sekretarku Olbrajtovu da bude na raspolaganju da se sastane i sasluša američke prijatelje i saveznike u njegove ime.

Ovaj potez novog šefa Bele kuće, čija je inauguracija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zakazana za 20. januar naredne godine, pokrenuo je nagađanja da bi prva žena koja je bila na funkciji državnog sekretara SAD mogla da nakon Klintonove igra značajnu ulogu i u Obaminoj administraciji. Ona je posle okončanja mandata Bila Klintona 2001. godine dugo bila izvan američke visoke politike, osim kratke epizode 2006. kada se s njom republikanski predsednik Džordž Buš konsultovao u vezi sa situacijom u Iraku.

Obrajtova i Lič bi trebalo da prisustvuju nezvaničnim sastancima u sklopu finansijskog samita, nakon čega bi trebalo da podnesu izveštaj Baraku Obami i Džozefu Bajdenu, njegovom potpredsedniku. Medlin Olbrajt je bila u grupi od oko 80 Obaminih savetnika tokom predizborne kampanje demokratskog kandidata, a zapadni mediji i analitičari njeno ime ni u jednoj varijanti nisu pominjali kao eventualno kadrovsko rešenje za neko mesto u kabinetu novog predsednika. Među glavnim razlozima za to je bila i starost Olbrajtove, koja sada ima 71 godinu.

Bivša državna sekretarka SAD, uz bivšeg specijalnog izaslanika za Balkan Ričarda Holbruka, spada u osobe iz Obaminog okruženja koje bi javnost u Srbiji ponajmanje želela da vidi u novoj administraciji. Olbrajtova je tokom prošle decenije imala ključnu ulogu u artikulisanju američke politike na Balkanu, zalagala se za tvrd stav Vašingtona prema položaju Srba u Bosni, a smatra se da je odlučujuće doprinela odluci da NATO bombarduje SR Jugoslaviju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Olbrajtova na samitu u Obamino ime

Izvor: B92, 12.Nov.2008

Čikago -- Novizabrani predsednik SAD Barak Obama imenovao je Medlin Olbrajt Džima Liča za svoje predstavnike na globalnom finsijskom samitu koji se održava u Vašingtonu... Bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt i bivši kongresmen iz Ajove Džim Lič, prisustvovaće nezvaničnim sastancima...

Nastavak na B92...

Olbrajtova i Lič predstavnici Obame

Izvor: RTS, 12.Nov.2008

Novizabrani predsednik SAD Barak Obama imenovao bivšu američku državnu sekretarku Medlin Olbrajt i bivšeg kongresmena iz Ajove Džima Liča, za svoje predstavnike na globalnom finsijskom samitu. .Olbrajtova i Lič prisustvovaće nezvaničnim sastancima...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.