Novi front Zapada i Rusije: BALKAN

Izvor: Blic, 01.Jul.2015, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi front Zapada i Rusije: BALKAN

Zapadne zemlje i Rusija su u duelu oko toga da li bi Savet bezbednosti UN trebalo da nazove srebrenički masakr genocidom u rezoluciji koja je najavljena povodom 20. godišnjice najgoreg masovnog ubijanja u Evropi posle Drugog svetskog rata, navodi danas američka agencija Asošiejted pres.

Agencija AP podseća da je Velika Britanija podnela nacrt rezolucije i da se u tekstu "najoštrije osuđuje genocid počinjen u Srebrenici", budući da su i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Haški tribunal 2004. i Međunarodni sud pravde 2007. godine zaključili da je ubijanje više od 8.000 hiljada bosanskih muslimana u julu 1995. bilo genocid.

Američka agencija navodi da je, međutim, Rusija, koja ima bliske verske veze sa Srbijom, predala Savetu bezbednosti UN alternativni nacrt rezolucije.

U ruskom nacrtu rezolucije, ističe AP, ne pominju se ni Srebrenica ni genocid, već se umesto toga "najoštrije osuđuju najteži zločini koji zabrinjavaju međunarodnu zajednicu kao celinu, a koji su počinjeni tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji nad osobama različitog etničkog porekla i veroispovesti".

Da li će Savet bezbednosti UN usvojiti neku od ove dve rezolucije, ostaje da se vidi, jer Rusija kao stalna članica ovog tela, ima pravo veta. Savet bezbednosti, kako navodi AP, raspravljaće o komemoraciji događaja u Srebrenici 7. jula, a u međuvremenu Srbija vrši pritisak kako bi Rusija uložila veto na rezoluciju koju podržava Zapad.

Britanski ambasador u UN Metju Rajkroft rekao je da je 20. godišnjica srebreničkog genocida prilika "da se stane i razmisli o lekcijama naučenim u najmračnijim momentima istorije UN".

Prema njegovim rečima, britanski nacrt će ovekovečiti sećanje, ne samo na srebreničke žrtve, već i na sve koji su stradali na svim stranama i ohrabriti dalje korake ka pomirenju u duboko podeljenoj Bosni.

Međutim, zamenik ruskog ambasadora u UN Petr Iljišev je, ukazuje američka agencija, juče izjavio da britanski nacrt rezolucije "stvara podele" i fokusira se na samo jednu stranu u sukobu, dok je, kako Iljlišev tvrdi, ruski nacrt rezolucije "generalniji i više se zalaže za pomirenje".

Asošiejted pres navodi da su nekadašnji ratni lideri bosanskih Srba optuženi za naređivanje masovnog ubijanja muslimana koji su odvedeni iz enklave pod zaštitiom UN u gradu na istoku Bosne, ali da je nazivanje događaja u Srebrenici genocidom, izazvalo talas negodovanja u Srbiji.

Srpski premijer Aleksandar Vučić je rekao, navodi AP, da je spreman da prisustvuje komemorativnoj ceremoniji povodom godišnjice tragedije u Srebrenici, ali je odbio da to nazove genocidom, već je to nazvao "velikim i strašnim zločinom".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Komemoracija u UN: Zločin u Srebrenici je genocid

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Jul.2015, 09:30

Rusija i njeni saveznici sa Balkana smatraju uvredljivim nazivati pokolj nad hiljadama muslimana u Srebrenici genocidom, međutim u Ujedinjenim nacijama (UN) su rijetki oni koji to oklijevaju učiniti...Na komemorativnoj sjednici UN-a održanoj u srijedu u New Yorku, na kojoj se raspravljalo o rezoluciji...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.