Nova eksplozija u Abhaziji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova eksplozija u Abhaziji

MOSKVA - Posle noćašnje eksplozije u gradu Gali, blizu administrativne granice Gruzije i Abhazije, u kojoj su poginule četiri a ranjeno šest osoba, pripadnici ruskog kontingenta u Združenim snagama za podršku miru u otcepljenoj gruzijskoj republici Abhaziji povećali su danas stepen borbene gotovosti.

Oni su održali dodatne vežbe obavljanja zadataka uz primenu oružja, saopštio je pomoćnik komandanta kopnene vojske Rusije Igor Konašenkov.

Pripadnici mirovnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << snaga imaju pravo da upotrebe oružje radi samoodbrane, za odbijanje oružanog napada terorističkih i diverzionih grupa i banditskih fomracija i hapšenje njihovih pripadnika, kao i radi zaštite civilnog stanovništva od napada.

"Te mere preduzete su u vezi sa učestalim provokacijama prema ruskim mirovnjacima, koji stvaraju direktnu pretnju njihovom životu i zdravlju", rekao je on. Na administrativnoj granici izuzetno je povećana napetost posle treće zaredom eksplozije za poslednjih nepunih 10 dana.

U Suhumiju i crnomorskom letovalištu Gagra 29. i 30. juna su odjeknule eksplozije u kojima je povređeno 12 osoba. Abhazija za te eksplozije optužuje gruzijske specijalne službe.

Šamba (Abhazija): Gruzijska vlast agresivna

Abhaski ministar inostranih poslova Sergej Šamba izjavio je da su besmisleni bilo kakvi kontakti sa zvaničnim Tbilisijem, sve dok je na vlasti "agresivno" rukovodstvo. Nikakvi pregovori ne vode se još od 2006, a posle najnovijih događaja situacija je još pogoršana, rekao je on.

S druge strane, u Tbilisiju su abhaske vlasti optužene da nameravaju da napadnu gornje delove Kodorskog klanca (oko 15 odsto abhaske teritorije koju kontrolišu gruzijske vlasti) 11. i 12. avgusta uz podršku Rusije.

Utiašvili (Gruzija): Nismo umešani u poslednju eksploziju

Predstavnik gruzijskog Ministarstva unutrašnjih poslova Šota Utiašvili nazvao je "apsurdnim i apsolutno neosnovanim" tvrdnje Suhumija o umešanosti Gruzije u najnoviju eksploziju.

"Gruzijska strana nema nikakve veze sa incidentom 6. jula u gradu Gali, kao ni sa drugim događajima u gradovima i rejonima Abhaskog regiona", rekao je on.

Gruzijski mediji, istovremeno, izveštavaju da u centru grada Gali, u istoimenoj oblasti koja se graniči sa rejonom Zugdidi na teritoriji pod kontrolom Gruzije, uvedena teška tehnika a da zgrade čuvaju ruski vojnici, koji "onemogućavaju lokalno gruzijsko stanovništvo da napušta kuće".

Kovaljenko: Potreban je dijalog

Ruski ambasador u Gruziji Vjačeslav Kovaljenko pozvao je, međutim, vlasti Gruzije da što pre sednu za pregovarački sto sa vlastima u Abhaziji i drugoj otcepljenoj autonomiji Južnoj Osetiji.

"Što pre to urade, to bolje, a Rusija će u okviru svojih mogućnosti doprinositi mirnom rešenju tih problema", rekao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.