Izvor: B92, 12.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nikolaj II nije žrtva represije"

Moskva -- Sud u Moskvi odbacio zahtev rođaka poslednjeg ruskog cara da se monarh i njegova porodica proglase žrtvama političke represije.

Odluka moskovskog gradskog suda, doneta u petak, druga je presuda u Rusiji o rehabilitaciji cara Nikolaja Drugog i njegove porodice.

Nikolaj Drugi je abdicirao je 1917. posle Februarske revolucije, a on i njegova porodica su uhapšeni. Sledeće godine su poslati u Jekaterinburg na Uralu, gde su pogubljeni 1918. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Advokati njihovih rođaka podneli su molbu pre dve godine ruskom tužilaštvu tražeći da se pogubljeni članovi carske porodice uvrsti u žrtve političkog progona.

Tužilaštvo je odbilo da donese tu odluku, uz ocenu da je pogubljenje bilo ubistvo sa predumišljajem, a ne politički motivisano ubistvo.

Moskovski gradski sud danas je potvrdio odluku nižeg suda kojom se odbija da se promeni status carske porodice, prenele su ruske agencije Interfaks i RIA "Novosti".

Sud se, međutim, složio sa oblasnim sudom u Tverskoj guberniji koji je odlučio da tužilaštvo mora ponovo da razmotri žalbu.

Carska porodica je iskopana iz jame u rudniku 1991. godine u vreme raspada Sovjetskog Saveza. Posle testova DNK-a i rasprava o autenitičnosti nalaza, ostaci carske porodice su sahranjeni 1998. godine u Sankt Peterburgu.

Ruska pravoslavna crkva kanonizovala je 2000. godine Nikolaja, njegovu suprugu Aleksandru, kao i njihove četiri kćerke i sina kao mučenike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.