Izvor: B92, 14.Jul.2010, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nigerijski islamisti prete SAD-u

Mogadiš -- Abubakar Šekau, koji stoji iza krvavih nereda u Nigeriji 2009, izrazio je solidarnost sa Al Kaidom i uputio preteću poruku Sjedinjenim Američkim Državama.

Šekau, za kojeg se mislilo da je ubijen u prošlogodišnjem obračunu sa policijom, oglasio se na jednom islamističkom veb sajtu.

On je u pisanom saopštenju izrazio saučešće zbog smrti Al Kaidinih komandanata u Iraku, javila je agencija Rojters.

"Nemojte misliti da je džihad završen. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pre će biti da je tek počeo. Ameriko, umri sa svojom pomamom", kaže se u saopštenju koje je prevela američka organizacija SITE, zadužena za praćenje islamističkih veb sajtova.

Prema SITE-u, poruka je namenjena ograncima Al Kaide u Alžiru, Somaliji, Jemenu i Iraku.

U petodnevnom prošlogodišnjem nasilju koje je izazvala sekta Boko Hram u okolini severnog nigerijskog grada Majduguri, ubijeno je skoro 800 ljudi.

Boko Haram je jedna od ekstremnijih pobunjeničkih organizacija u severnoj Nigeriji, koja se zalaže za šire uvođenje šerijata na teritoriji najmnogoljudnije afričke države.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.