Izvor: B92, 09.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neonacisti uhapšeni u Izraelu

Tel Aviv -- Izraelska policija uhapsila je nedavno devet mladića pod sumnjom da pripadaju lokalnoj neonacističkoj grupi.

Osumnjičeni su uhapšeni u Petah Tikvi, u centralnom Izraelu, zbog sumnje da su napadali prolaznike, strane radnike, narkomane i beskućnike, kao i homoseksualce i religiozne Jevreje. Svi članovi grupe osim jednog su imigranti iz bivšeg Sovjetskog Saveza i većina navodi da su hrišćani, a uselili su se u Izrael na osnovu zakona o povratku Jevreja, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << omogućava i dolazak članova porodica.

Istraga je pokazala da je grupa osnovana pre godinu dana i sumnja se da ima veze s neonacističkim organizacijma u inostranstvu koje pokušava da imitira.

Policija veruje da su se mladići često sastajali i pozdravljali nacističkim pozdravom. Grupu predvodi Eli Boanitov (19), poznat pod nadimkom Eli nacista.

Vest o hapšenju grupe bila je pod zabranom sve do sinoć, kada je dozvoljeno objavljivanje, a mladići su danas saslušani u sudu. Dočekala ih je grupa ljutitih građana, koji su vikali i psovali ih.

Na pitanja novinara o optužbama protiv njih, neki osumnjičeni su rekli da vole Jevreje i porekli svaku vezu s nasiljem za koje se optužuju.

Majka vođe grupe optužila je vlasti za nebrigu i diskriminaciju ruskih imigranata. Ona, međutim, nije isključila mogućnost da je njen sin kriminalac, ali je porekla optužbe da je nacista, imajući u vidu da je njihova prodica dosta pretrpela pod nacistima, kako je rekla.

Racija u kućama osumnjičenih otkrila je neonacistički materijal i filmove, postere sa svastikama, eksploziv i improvizovan pištolj.

Na mobilnim telefonima osumnjičenih nađene su slike nacističkog pozdrava i pokidane izraelske zastave. Dvojica osumnjičenih su nacističke simbole istetovirala na telu.

Otkrivene su takođe elektronske poruke između članova grupe, u kojima ih vođa podstiče da slave "firerov rođendan", zakunu se "na vernost Hitleru i svim belim ljudima".

Eli Nacista je takođe poručio: "Neću nikada odustati, bio sam nacista i ostaću nacista Neću predahnuti dok ih sve ne ubijemo".

Rekao je da neće imati dece jer mu je deda polujevrejinin i neće imati naslednike ni sa najmanjim procentom jevrejske krvi.

Na inicijativu poslanika iz verskih i ultradesnih partija Kneset (parlament) će raspravljati o propisu za ukidanje građanstva neonacistima u Izraelu i proterivanje kada im istekne kazna.

Poslanici smatraju da Izrael mora pružiti primer svetu u borbi protiv antisemitizma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.