NEMCI ŽALE ZA BERLINSKIM ZIDOM

Izvor: Kurir, 01.Sep.2010, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEMCI ŽALE ZA BERLINSKIM ZIDOM

BERLIN - Svaki deseti građanin Nemačke ne bi imao ništa protiv kada bi i dalje postojao Berlinski zid i zemlja bila podeljena kao do 1990. godine.

U opsežnom Socijalnom izveštaju Narodne solidarnosti, jedne od najvećih dobrotvornih organizacija u Nemačkoj, navodi se da 11 odsto ljudi na zapadu i devet odsto građana na nekada socijalističkom istoku zemlje žali za Zidom.

Samo nekoliko sedmica uoči obeležavanja 20-godišnjice ujedinjenja 3. oktobra ova studija je pokazala >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da se četvrtina građana na istoku još ne osećaju "kao pravi građani SR Nemačke". Daljih 60 odsto njih ne bi želelo da se vrati vreme pre ujedinjenja, ali se "zaista dobro" ne osećaju ni sada.

Autori studije ipak ocenjuju da na istoku postoji "stabilna, rastuća identifikacija sa SR Nemačkom", posebno među mladima. Pri tome se skoro polovina zapadnih Nemaca oseća isto kao i pre ujedinjenja. Svaki treći zapadni Nemac, ali tek svaki četvrti građanin istočnog dela zemlje uveren je da mu je ujedinjenje donelo više štete nego koristi. Na drugoj strani, 42 odsto istočnih Nemaca smatra da su od ujedinjenja profitirali, dok tako misli 37 odsto građana na zapadu.

Zajedničko za građane u oba dela pre dve decenije ujedinjene zemlje jeste slabašno poverenje u političke institucije.

 Istočnim i zapadnim Nemcima zajedničko je i načelno zadovoljstvo životom (59 odsto građana). No, istovremeno se svaki treći građanin pribojava da će mu se pogoršati ekonomska situacija, a 24 odsto strahuje od budućnosti.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nigerija nadomak demografske katastrofe?

Izvor: S media, 01.Sep.2010

Nigerija bi mogla postati peta najnaseljenija zemlja sveta i doći na ivicu "demografske katastrofe" ako stagnirajuću ekonomiju ne prilagodi potrebama mladih, koji čine ogroman deo populacije ove zemlje na zapadu Afrike...Prema danas objavljenom izveštaju Britanskog saveta, stanovništvo Nigerije...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.