Izvor: B92, 07.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzikom za spas planete

Širom sveta se održava devet "Live Earth" koncerata, da bi se upozorilo na klimatske promene. Srbija organizuje program u Viminacijumu.

Cilj "Live Earth" je da se postavi "zeleni primer" za sve druge muzičke događaje, primenjivanjem ekološki prihvatljivih mera po pitanju osvetljenja, struje i prevoza opreme i muzičara. Projekat je lansirao bivši američki potpredsednik Al Gor, u saradnji sa filmskom zvezdom Kameron Dijaz.

Koncerti se održavaju u Sidneju, Tokiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Šangaju, Hamburgu, Londonu, Johanesburgu, Njujorku i Rio de Žaneiru. Nastupaju poznata muzička imena, kao što su Madona, Metalika, Polis, Leni Kravic, Bon Žovi, Djuran Djuran i Šeril Krou.

Organizatori projekta nadaju se da će putem televizije, radija, filma i interneta, koji će prenositi 24-časovni koncert, dopreti do oko dve milijarde ljudi u svim krajevima planete.

Grupa naučnika koja vrši istraživanja na Antarktiku održala je istim povodom koncert u britanskoj naučnoj stanici Antarktiku.

U okviru kampanje, u 129 zemalja sveta održaće se oko 7.000 manifestacija.

Opširnije na stranicama Kulture B92.

Srbija se akciji pridružuje kulturno-umetničkim programom "Rimska noć", koji se održava na arheološkom lokalitetu Viminacijum kod Kostolca.

"Rimska noć" predviđa, pored ostalog, da predstavnici diplomatskog kora i počasni gosti - sadašnji i bivši rektori i prorektori Univerziteta u Beogradu - obuku rimske toge i rimskim dvokolicama prodefiluju do glavne bine u Viminacijumu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.