Izvor: Blic, 31.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova i zvanično u trci

Merkelova i zvanično u trci

Angela Merkel iz opozicione nemačke partije Demohrišćanska unija (CDU) biće protivkandidat Gerhardu Šrederu na izborima ove godine i mogla bi da postane prva žena kancelar u toj zemlji.

Šreder planira da organizuje izglasavanje poverenja njegovoj vladi do 1. jula, što je prvi korak za raspisivanje prevremenih izbora. On se na to odlučio pošto je konzervativna CDU 22. maja pobedila vladajuću Socijaldemokratsku partiju (SPD) u ključnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << industrijskoj pokrajini Severna Rajna - Vestfalija. Ukoliko Šrederovoj vladi ne bude izglasano poverenje, parlament će biti raspušten i izbori će biti održani sredinom septembra.

Partijski zvaničnici kažu da je Edmund Štojber, jedini rival Merkelove, podržao njen izbor. Štojber je na čelu Hrišćanske socijalne unije (CSU), bavarske frakcije CDU i bio je kandidat na opštim izborima 2002, na kojima je pobedio Šreder.

Merkelova (50) je rođena u Hamburgu, ali je odrasla u bivšoj komunističkoj Istočnoj Nemačkoj. Pristupila je CDU dva meseca pre ujedinjenja Nemačke i u roku od samo tri meseca izabrana je za ministarku za žene i omladinu u vladi Helmuta Kola. Za predsednika partije je postavljena u aprilu 2000. godine, posle finansijskog skandala. Bi-Si-Sijev dopisnik iz Berlina Rej Ferlon kaže da je Merkelova još uvek prilično usamljena u okviru svoje partije. Ona je žena, protestantkinja i Istočna Nemica u partiji u kojoj dominiraju muškarci, katolici i Zapadni Nemci. Ferlon procenjuje da su njene šanse da postane kancelar velike, pošto CDU vodi prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja. CDC/GB

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.