Mere za snažniju EU

Izvor: Glas javnosti, 20.Jun.2009, 07:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mere za snažniju EU

BRISEL - Šefovi država i vlada EU na Samitu u Briselu postigli su dogovor o nizu pitanja čiji je cilj jačanje Unije, a pre svega, jednoglasno su potvrdili da su zainteresovani za institucionalnu stabilnosti Evropske komisije. U nacrtu zaključka samita osuđuje se testiranje nuklearnog naoružanja Severne Koreje i pozdravljaju međunarodne sankcije protiv te zemlje.

Srbija izvisila zbog Holandije

- Ključni razlog za izostanak rasprave o primeni Prelaznog trgovinskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << sporazuma je što su evropski vođi imali izuzetno težak posao oko usaglašavanja finansijske reforme i pripreme za usvajanje ugovora iz Lisabona. A Holandija je istrajala u stavu da samo delimično može da se prihvati odmrzavanje trgovinskog sporazuma EU-Srbija - rekao je Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije zadužen za EU integracije. Diplomate iz Češke saopštile su da je rasprava o odnosima sa Srbijom povučena sa dnevnog reda na zahtev Holandije.

Đelić se sa komesarom Olijem Renom dogovorio o uslovima za dobijanje budžetske pomoći od 100 miliona evra.

- Uslovi su, s jedne strane, vezani za primenu našeg sporazuma sa MMF-om, tj. makroekonomskom održivošću zemlje, i, s druge strane, sa implementacijom evropskih zakona, kao i sprovođenjem naše evropske agende. Novac će nadomestiti manjak poreskih prihoda Srbije. To je prvi put da se u poslednjih 10 godina evropska pomoć upotrebljava na takav način i to je dokaz da postoji solidarnost sa Srbijom.

Barozo što pre

Povodom novog mandata predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza, EU želi da se izbor u Evropskom parlamentu obavi još u julu, mada on tamo nema sigurnu podršku. Barozo je, „dirnut jednoglasnom podrškom“, najavio da želi jaku i delotvorniju EK i kao prioritete naveo „reagovanje na krizu i klimatske promene“.

Savet EU potvrđuje i povećanje broja poslanika u EP sa 736 na 754 u slučaju stupanja na snagu Lisabonskog sporazuma.

Garancije Irskoj

Predstavnici Velike Britanije, Irske i Češke saglasili su se da irskoj vladi ponude garancije za nacionalnu suverenost, da bi se osiguralo da birači u oktobru podrže Lisabonski sporazum, koji su odbacili prošle godine. Fajnenšel tajms prenosi da bi Ircima trebalo da se garantuje da će njihova zemlja ostati vojno neutralna, da je niko iz Brisela neće primorati da poveća poreze i da legalizuje abortus. Sve i da Irci kažu da, treba savladati i evroskeptika češkog predsednika Vaclava Klausa.

- Garancije za Irsku značajno menjaju tekst ugovora. Zato će novi tekst ponovo morati da se ratifikuje u češkom parlamentu - gotovo je zapretio Klaus.

Naime, on bi mogao da oteže ratifikaciju do sledeće godine, kada će na izborima u Britaniji verovatno pobediti konzervativci i organizovali referendum na kome će Britanci reći „ne“ i konačno „ubiti“ Lisabonski sporazum.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.